Националната детска болница ще се строи в Горна баня

Теренът е 40 декара и се намира до Ортопедичната болница в столичния район "Овча купел"

Обратно в новината

Коментари - Националната детска болница ще се строи в Горна баня | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този проект пак е лобистки! Какво ме кара да мисля така? Мястото на изграждането на болницата. Кой велик мислител избра това място? Как родителите и децата, живеещи в по-далечните квартали на София ще стигат до тази болница при спешност, в час пик?!

Вече сме в състояние на постоянна перестройка. За тези, които са позабравили руския от времето на разрушителя Горбачов: перестройка означава когато се бута съществуващата сграда и на нейно място се построява нова. Обикновено със същата фасада. Хемус например е в перестройка.

Какви са били останалите предложения и защо нямаше обществено обсъждане?????

И къде точно е този терен!? Единственото празно петно наоколо е до центъра за протезиране, но то е два пъти по-малко.

за изоставения строеж на луксозни жилища до Ортопедията, както си я знаем.

Държавна или частна ще е, не става ясно...

Докато се строи ще е държавна,като е направена ще стане частна ..и така

Най-подходящ терен би бил някъде в Плевен, за да е достъпна Болницата и за децата в другите региони на България, не само за софийските.

Може би... А докторите как всеки ден ще пътуват до Плевен?

С градския автобус или тролейбус .

Ако беше спазен графикът на г-н Ананиев, тогавашен министър на здравеопазването, сега щяхме да имаме национална детска болница за активно лечение - приказка. За 93 милиона лева!!! Да му мисли Камарата на архитектите, чиято заместник председателка Петрана Бакалова от омраза към строителите направи страхливците от властта воглаве с главния страхливец на луди! Трябвали ни лидери, ами да, като гледам го́рката съдба на съществуващата НДБАЛ в груб строеж, точно това липсва - истински лидери, а не такива, които плашат гаргите със заплахи, че щели да рушат съществуващия строеж на НДБАЛ на перфектно комуникативно място, в най-близко съседство с високата медицинска наука и практика. Питам, за колко време ще се стигне на Горна баня по Княжевското с всичките му задръствания, за колко време - на мястото на което вече е построена НДБАЛ, сметнете го на пръсти! Питам, за колко време ще се проектира и построи това чудо, дето ни го обещават като на имбесили, което ще разхожда министерските "умници" по белия свят? Питам, колко ще струва там горе на Горна баня не само строителството, но и поддръжката, някой направи ли си труда да помисли поне за това? Питам, като искате хотел, защо не се огледате около улица Здраве и на две крачки на изток - цялото това гигантско строителство, празно, та празно, за хотел не става ли, да не говорим, че и да си построят хотел на Горна баня, пак няма болницата да се занимава с хотелска дейност, ами ще го дава на концесия (дали вече не се знае на кого)? Ама май се знае, че Община столична чудом се чуди как да оправдае лудите пари дето ги даде на руснаците по време на ембарго за М.3 и сега уж избира терен с прогнозирана голяма посещаемост измежду 5, пък то е ясно, че тайно и силно се надява на ново строителство близо до последната метростанция на М.3 и още пари за харчене само и само да скрие гигантския гаф с липсата на пътникопоток , Ами и друго може би се знае - кой е зинал да хапне построената вече сграда в груб строеж и също така кой не иска конкуренция на мижавата ли, мизерната ли, специализирана детска болница, кръстена на някое си комунистическо нищожество, в близост? А иначе, нямам графично изображение на предложението и не знам това теренът, определен за Болница за лечение на чужди граждани от бай-Тошово време ли е, мястото не е лошо, ама при наличието на готов строеж си е жива глупост да разкарваш болни деца, ужасени родители и несметни персонал и доставчици за страховете и капризите на шепа бездарници. И поне журналистите спрете да повтаряте неадекватности като „най-хубавата болница“, „прекрасните условия за дечицата “ и тем подобни нищо не значещи викове на възхита, подкрепени с подписите на незнам си колко патици, които ни докараха дотам.

Няма да коментирам дългият пост, само 2 залежки набързо. Тези, които идват от провинцията, едва ли ще искат да се бутат в центъра. Третият лъч на метрото си е добре натоварен, ако имаш предвид само последната спирка, то там идеята беше да има връзка към жп мрежата.

Разрушиха и фалираха медицинска академия, защото терените в центъра на София са скъпи и ще ги разпродадат. Това ще е поредния струпон и недовършен бетон., този път извън София. Здравето на децата трябва да е държавна политика, а не експерименти и частни строежи????

Има много почнат болници недостроени те може да се до изградят но някакви НЕ майки НЕ дават.

Распективно ще бутат паметниците на социализма зад ортопедията и на тяхно място ще строят нова болница като отводнят и стабилизират терена , много милионна инвестиция , вместо да закупят вече готовият на база груб строеж паметник на капитализма до самата ортопедия ?

Видях коментарите на останалите, но на мен ми стана интересно следната част от изказването на министъра: "екип на МЗ и инвеститора ще посетят няколко детски болници в Европа.". Интерсното е, щом "инвеститорът" е различен от МЗ (респективно от държавата), то кой е той?! Някой, който иска да получи общински терен и държавна индулгенция за болницата и хотлче, което да я обслужва ли?! Не е ли именно държавата инвеститор в детската болница?! Може и аз да не съм разбрал - може ли някой да ми обясни, дали "инвеститорът" е държавата, която просто в изказването се отграничава от МЗ или общината..., или действително е частен предприемач, който се абонира за българските деца и родителите на хотелче? Има ли някой информация по въпроса, за да "светне" всички и да не пиша и аз глупави въпроси?

Държавата подарява на инвеститора имот и му дава безсрочен договор за взиманене на сигурни пари.

ПОРЕДНИЯТ ИДИОТ МИНИСТЪР. ПАРИТЕ МАЙКА, ПАРИТЕ И ТО ТЕХНИТЕ ПЕЧАЛБИ, САМО ТОВА ГИ ИНТЕРЕСУВА.

Това е вредителство от най-чиста проба. Вместо окрупняване на фондовете - апаратура, лекарства, в крайна сметка - персонал, дай да разделяме и дублираме всичко, един път в центъра, един път на края на географията... И ще транспортираме при нужда пациентите насам - натам, те могат да чакат, нали? Безумие някакво...

Безумие е да се строят национални обекти в единия край на България. Разумно е такива обекти да са около географския център на България за да е удобно за всички или както се казва София не е в България.

Най-населеният край на България приютяващ една трета от населението и ! Няма никаква логика такъв център да бъде направен в Долно Уйно с 50 жители в него само защото е в географският център на страната ! От друга страна вече има и пътища та транспорта би бил преко сили четири часа от най-отдалечената точка до болницата !

Такива болници се правят там, където има най-много експертиза и възможност за осигуряване на медицински специалисти. Реално в София и югозападна България и района до Пловдив е половината население на страната и най-вероятно 2/3 от децата. Че мястото на терена е пълна глупост е ясно, но много по-важният въпрос е откъде ще намерят лекарите.

Витаги на тези постове постават все неграмотни идиоти, които учеха през пръсти, а сега много идейни. Що за простотия да караш децата извън града???? Едно време в тези места имаше санаториуми и точно там се довъзстановяваха болните деца, възрастни. А много добре беше направено - медицинска академия в която се помещаваше всичко, тук бяха на едно място събрани най-различни специалисти . Нооо първо я фалират и то нарочно, после създадоха втора структура - медицински университет, от който излизат абсолютно "сакати и неподготвени" практически и теоретически лекари. Те са на нивото на пациентите, които са по-подготвени четейки в Интернет. Докога бе хора??? Хайде стига експерименти!!! Поредния министър, поредните глупости. Всички знаем, че строежите са източник на много пари в джоба на тези които ги разрешават. Съжалявам, но този министър е най-голямата мижитурка. Жалко, в България и без това няма много деца.

Поправка на поправката ? Визираш времето когато в София пребиваваха максимум 400 000 жители и правиш съпоставка със сега когато през по-голямата част от годината в София пребивават около 2.5 милиона души с гастарбайтерите ? Много невнятно ти се получава , определено !

............

Изключително грешно решение! Старата сграда е най-доброто място в близост до най-големите болници и специалисти , в центъра на София, с хотели и други удобства за родители, придружители и т.н Един добър проект за реконструкция з дострояване е по-добрия вариант, да дори и събаряне и отново построяване Мястото в двора на Александровска е най-доброто за детска болница

А защо не в Казичене, панчарево, Банкя, герман, лалозен, ......еййййй колко тъпи колеги станаха министри . Срам ме е от тях. Там, на тези постове застават все награждава и идиоти, които утеха през пръсти, а сега много идейни. Що за простотия да караш децата извън града???? Едно време в теди места имаше санаториуми и точно там се довъзстановяваха болните деца, възрастни. А много добре беше направено - медицинска академия в която се помещава шест вси6, тук бяха на едно място събрани най-различни специалисти . Нооо първо я фалират и то нарочно, после създадоха втора структура - медицински университет, от който излизат абсолютно "сакати и неподготвени" практически и георетически лекари. Те са на нивото на пациентите, които са по-подготвени четейки в Интернет. Докога бе хора??? Хайде стига експерименти!!! Поредния министър, поредните глупости. Всички знаем, че строежите са източник на много хари в джоба на тези които ги разрешават. Съжалявам, но този министър е най-голямата мижитурка. Жалко, в България и без това няма много деца.

на стария строеж какво му беше? защо не го достроихте

Защото няма да се вземат много пари комисионни. Като разрушиха високата сграда на цариградско шосе какво направиха после, руини и пустош. Явно терените на медицинска академия са скъпи, в центъра е , ще ги разпродава, затова я и фалираха, мамицата им.

е добре. Или замислили се след 30 години и намерили, забележете, не 5, не 10, а цели 40 дка земя върху, която да се пистрой. Имате ли идея колко много площ е това???! Не само за детска болница, но и за още пет болници има място+ хотелска част и т.н...че чак и частен имот отчуждили...сигурно е бил в центъра на 40 дка?!?! Но, а дано, както се казва и да не крадат този път!!!!!

Тия дето протестираха и отказаха да се построи болница в оная сграда дето я разрушиха, ще протестират заради липсата на старчески дом.

Тия луди ли са бе. До там ни метро, ни тролей, два автобуса има. Що не я направят в Перник направо

Последната спирка на метрото е в Горна Баня е на 1 км - 15 минути пеш от новото място. Иначе там проблема ще е с околовръстното, щото този участък са постоянни задръствания и ако не го оправят линейка до тази болница нанайси.

Това е болница, метро на 1км не е добра връзка, като най-малко трябва да има постоянен довозващ транспорт до болницата. Пълно недоразумение е да правиш национална болница в Горна баня. Има терен в двора на Александровска. Да срутят оня бетонен скелет и да направят нова болница там - транспорт, спешни центрове, всичко на един хвърлей разстояние и има терен.

Знаеш ли как се носи болно дете на ръце на 15 минути, в дъжд или сняг? Който не е обикалял посреднощ болниците с малко дете, което не спира да повръща не може да оцени тези разстояния ... И ужасът, че не искат да го погледнат, защото не идваш с единствената в София линейка с един дежурен педиатър (която трябва да чакаш с часове, а те може да са фатални) не го пожелавам на никого!

След десетина- 15 години ще. Ама да знаете ние сме много отговорни и ЩЕ.

Па направете я Мало Бучино направо.

Важно е да има хотел в който да дерат родителите !

Сега, ако измислят и как да я свържат с някакъв смислен транспорт, че да могат хората да ходят там. Строиш огромна болница в квартал, който е свързан с останалата част на София с един автобус и без никаква пряка връзка с летище, авто и жп гара

метро има

Има метро и ж.п. спирка на един ху разстояние. Околовръстното е на един ху разстояние и ще го разширят преди да построят тази болница. Не че се натискам да ми идвате в квартала, и без това почва да става пренаселено.

Ху да се чете ху й