Предложението за изслушването бе на парламентарната група на "Атака", съобщи "Фокус".

Според Вучков това, заради което хората демонстрират в последните дни, е натрупано недоволство.
"Това, което хората искат да видят - държавата да си дойде на мястото и да започне да настъпва със законови средства, не може да стане с натискане на едно копче. То ще стане постепенно", каза още Вучков, цитиран от БТА.
Според него обаче действията трябва да са на всички институции, а не само на МВР.

Веселин Вучков смята, че ситуацията в страната може да ескалира. "Разбира се, че има опасност ситуацията да ескалира - намираме се в предизборен период", каза Вучков пред журналисти в парламента и допълни, че очаква напрежението със сигурност да спадне след 1 ноември. По думите му МВР е в състояние на повишена готовност и ще наблюдава процесите толкова, колкото е необходимо.

По думите на и.д. министъра на 24 септември вечерта в Катуница е имало около 3000 души (журналисти твърдят, че са били около 200 души - бел. ред.), като повечето от тях не са били от местното население. Към селото са се насочили около 700 автомобила с по четирима пътници.
"Ние не допуснахме автомобилите в Катуница, но не можахме да спрем хората, които влязоха пеша, поясни той. В селото е имало три периметъра, в които са участвали около 250 служители на МВР - както от охранителна полиция, така и от жандармерията", посочи Вучков. Според него органите на реда са успели да запазят голяма част от имуществото в къщите на фамилията на Кирил Рашков, като са били подпалени само две жилища и изтъкна, че действията на МВР са предотвратили още жертви.

Вучков коментира и последвалите протести. Само снощи бяха задържани 168 души и в момента вървят производствата срещу тях по Указа за борба с дребното хулиганство и Наказателния кодекс.
"МВР имаше два основни приоритета - да не се допусне нахлуване в ромските махали и да не се допуска оскверняване или разрушаване на молитвени домове", посочи той.

По-рано депутатът Михаил Миков от Коалиция за България възрази срещу приетото предложение да бъде изслушан Вучков, защото, според него, уговорките между ГЕРБ и „Атака” продължават.
„Стигна се до това, за което сте се разбрали – да пробутате на Народното събрание да бъде изслушан зам.-министър. Не може по такъв селски и тарикатски начин да омаловажавате искането за изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов”, заяви Миков.
Вместо членовете на Министерския съвет да бъдат днес в Народното събрание, за да информират обществеността за причините, довели до сблъсъците в с. Катуница, последвалите безредици и предприетите мерки, министър-председателят открива детска градина в кв. Банишора, министърът на вътрешните работи и министърът на правосъдието откриват предизборния щаб на ГЕРБ в Казанлък, посочи в декларация Михаил Миков.

Лидерът на РЗС Яне Янев също предложи в Народното събрание да дойде Борисов и то с оставката на Цветанов, предаде БГНЕС.
Според него само по този начин ще бъде успокоена обстановката в страната.

Не беше прието и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров да се включи в дневния ред декларация за приемане на комплекс от мерки и законови промени за борба срещу циганската престъпност. Сидеров се обърна към Михаил Миков и заяви, че след гласуването вече е ясно кой с кого има договорки. Георги Пирински от обаче отговори, че ясно личи намерението на "Атака" да използва трибуната да налее масло в огъня. Той нарече поведението на партията провокативно, антидържавно, антибългарско.
На това депутатите от "Атака" отвърнаха с тропане по банките.

По-късно пред журналисти Сидеров призова премиера да подаде оставка, ако не може да се справи с ромската престъпност.
"Премиерът да не се обижда, ако обича, а да се огледа и да разчисти това или - ако не може да се справи, да се откаже", заяви той. Според депутата задържането на Кирил Рашков е закъсняло, тъй като преди убийството в Катуница е имало много жалби срещу него.
Лидерът на "Атака" поздрави младите хора, които са излизали да протестират срещу "бездействието на властта и драстичната циганска престъпност". По думите му те са протестирали спонтанно, без организация и било нормално сред тях да има провокатори.

Синята коалиция пък започва да събира подписи на депутати в подкрепа на предложението да се създаде временна анкетна комисия за проверка на действията на МВР и на кабинета по време и след трагедията в Катуница, съобщиха на брифинг в парламента Иван Костов и Мартин Димитров.
Комисията трябва да потвърди или отхвърли съмненията, че МВР е останало безучастно поради политически съображения и се е ангажирало със специална защита на Кирил Рашков, смятат сините.