Напрежение пред болницата във Велингард заради смъртта на родилка и бебето ѝ, съобщи bTV. Вчера, 25-годишната жена и бебето ѝ са починали в болницата. Роднините обвиняват лекарите. А медиците казват, че майката е отключила рядък, животозастрашаващ синдром.

"Най-лесно е да се търси виновен. Това е една от ситуациите, в които е много деликатно и е много трудно. Няма доктор, който да иска да навреди на пациента. Обръщам се към близките, за да им кажа, че всичко е направено своевременно. ДИК синдромът означава, че кръвта не се съсиря и кърви отвсякъде. Той е рядък, един от съпровождащите фактори е раждането. Не може да се предвиди, настъпва остро, внезапно", обясни един от лекуващите лекари на младата жена.

Той допълни, че родилката е приета в стабилно състояние.

"Подготвя се за раждане и при поредния напън тя изпада в безсъзнание, спира сърдечната дейност и дишането. Пристъпва се към спешно секцио и едновременно се изпраща линейка за кръв. В рамките на три часа екипите ни се бореха непрекъснато. Плодът е роден мъртъв", добави той.

 

"В 16:30 бяхме в болницата. Тя беше в много добро състояние, тоновете бяха добре на бебето. Всичко беше нормално", каза съпругът на починалата родилка Иван Овчаров.

Майката на родилката Мария Патина казва, че бременността на дъщеря ѝ е протекла без проблеми и тя редовно е ходела на прегледи.

"На 21 декември ѝ беше последната консултация. Д-р Жерев я върна, че беше уморен и не я гледа. На 28 декември сутринта я доведохме с разкритие за нормално раждане. Сложиха ѝ система", добави Мария Патина.

След това д-р Калъчев им е съобщил, че и родилката и бебето са починали, като, по думите им, е обяснено, че тя е починала от инфаркт.

Има образувано досъдебно производство.

"Извършени са първоначалните следствени действия. Има определен наблюдаващ прокурор. Поставянето на системата с окситоцин е предизвикало силни контракции и след като не било наблюдавано, както твърдят близките ѝ, се е стигнало дотам, че вследствие на силните контракции се извършва до всмукване на околоплодна течност, получава се шок на цялото тяло. Именно този шок е отключил ДИК синдром", заяви адвокатът на роднините на починалата родилка.