Уведомлението за изтичаща винетка стана предмет на политическия дебат, провокиран и от случая с натрупани глоби на жителите на село Пролеша. В един от последните си работни дни парламентът прие промени в Закона за пътищата, който влезе в сила миналата седмица. Според тях от 1 юни тази година всеки закупил винетка, трябва да получава уведомление за изтичане на срока й. Какво се случва обаче до регламентираната в закона дата 1 юни?

Голяма част от закупилите винетки вече получават уведомления, така че промените в Закона за пътищата, които предстои да бъдат приложени след шест месеца, за тях отдавна са факт. Още от въвеждането на електронните винетки през 2019 г. такива напомняния се изпращат по имейл до всички, закупили винетка онлайн в специализираните тол платформи като vinetki.bg или TollPass.bg.

Ако сте купили винетка не от Интернет, а от бензиностанция или друг физически обект, имате възможност да получавате напомняне за изтичащата й валидност и да не бъдете санкционирани. Това, което трябва да се направи е да се свали мобилно приложение, напр. TollPass App и да въведете регистрационния си номер, за който искате да получите напомняне, че винетката му изтича. В него можете да включите всички семейни или фирмени автомобили и да получавате уведомления за тях.

Множество глоби бяха наложени заради сгрешена цифра в регистрационния номер на автомобила при закупуване на винетка. Сега новите промените в закона разрешават корекции при допуснати грешки, като заявленията се подават директно в Агенция Пътна инфраструктура. Тепърва ще се разбере какво ще стане с множеството грешки, които е възможно да бъдат допуснати при въвеждане на имейл адреси при покупка на винетка на гише. Затова, ако не искате да плащате компенсаторни такси и глоби, регистрацията в онлайн платформите си остава най-сигурния начин.