Това съобщи на извънредна пресконференция директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов, предаде „Фокус”.

Резултатите от оръжието са излезли, каза Йорданов. От експертизата, извършена на трите патрона, които са намерени, става ясно, че два от тях са сигнално-звукови, които не разполагат с патрон, а единствено с барут. Те се използват за възпроизвеждане на звуков ефект. Третият патрон е технически пипер, който се използва при защита от животни, каза още старши комисар Валери Йорданов. С тях може да се нарани, но не и да се убие, уточни той.

"Пълнителят е бил счупен и парчета са намерени на място. Металната част е била в пистолета, а пластмасовата изпаднала. Много е възможно при самата борба пълнителят да се е счупил”, каза старши комисар Валери Йорданов.

Тъй като тези патрони не могат да наранят сериозно, на нападателя може да бъде повдигнато не обвинение за опит за убийство, а обвинение в хулиганство, стана ясно от пресконференцията. Старши комисар Валери Йорданов припомни инцидента с министър Цветан Цветанов от преди три-четири месеца. При него на този, който е изскочил с газово оръжие срещу автомобил на НСО, му е било повдигнато обвинение за хулиганство, поради типа на оръжието, което е било използвано.

Според него много сериозен въпрос е дали ще бъде потърсена отговорност на хора, които са нанесли побой на нападателя. В процеса на работата тези хора ще бъдат установени и прокуратурата ще прецени. Личното моето мнение е да, допълни Йорданов.

Явно нападателят е успял да влезе с другите делегати, добави Йорданов. Енимехмедов е членувал в младежкото ДПС. Във връзка с това, че от ДПС отричат това членство, Валери Йорданов каза, че мъжът се е идентифицирал като такъв, може би е симпатизирал, но да не е бил официално записан като член.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че малка е била вероятността лидерът на ДПС Доган да бъде убит с това газово оръжие. Нападателят се е опитал да произведе два изстрела, но най-вероятно пистолетът е засякъл, каза Цветанов. Той каза също, че охраната на събитието вътре в НДК е била поверена на НСО, а около НДК за периметъра са отговаряли от МВР.

 На пресконференция директорът на НСО ген. Тодор Коджейков подчерта, че НСО не е била ангажирана с охраната на този форум. Според него, за това е отговаряла фирма "Крон". Той прочете писмо от ДПС, в което се заявява, че въпросната фирма ще охранява конференцията. Според ген. Коджейков, НСО е била в залата само за съдействие, в случай на нужда.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе нападнат от 25-годишния Октай Енимехмедов от Бургас по време на реч на конференция на ДПС. Нападателят бе отблъснат първо от Доган, а впоследствие повален от охранители и делегати. Енимехмедов е бил във ВМА, където му бе оказана помощ след побоя на трибуната от делегати от партията. В момента Октай Енимехмедов е задържан за 24 часа, като най – вероятно ще му бъде наложена и прокурорска мярка - 72 – часово задържане.

Събитието стана водеща тема в страната, като бе осъдено от мнозина български политици. Някои обаче, като Яне Янев от РЗС и Волен Сидеров от ПП "Атака", се усъмниха в режисиране и инсценировка. Службите работят по всички версии за причината за инцидента. Една от тях е, че нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов е нереализиран младеж, който е търсил внимание, включително и обществено, каза на извънредна пресконференция директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Към момента задържаният не дава обяснения защо е извършил нападението. С него работят от Института по психология, каза Йорданов.


Нападението срещу Доган в снимки

 Каква, според Вас, е била целта на покушението срещу Доган?