Състав с председател съдия Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев днес отмени присъдата на Софийския градски съд, с която на 25 януари 2011 г. Мургина беше осъдена на 4 години затвор, съобщи "Правен свят".

Първоначално бившата шефка на НАП бе подсъдима по четири обвинения. На 25 януари 2011 г. обаче тя беше оправдана по първите две - за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.

По останалите две - за принуда и нарушаване на служебни задължения, Мургина получи ефективната присъда от 4 години "лишаване от свобода". Впоследствие Софийският апелативен съд я оправда и за тях, но Върховният касационен съд върна делото по обвинението в принуда, а по останалите 3 обвинения оправдателната присъда влезе в сила.

И при повторното разглеждане на делото обаче САС призна Мария Мургина за невинна, след което през юни т.г. процесът отново стигна до върховните магистрати по единственото "оцеляло" обвинение.

Според прокуратурата, Мургина е накарала против волята ѝ бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно.

По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска върху Милена Цолчовска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърди, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

ВКС отново върна процеса на апелативната инстанция, като в решението се казваше, че апелативният съд още повече се е отдалечил от правилното му решаване.

Според върховните магистрати безспорни са фактите, че Мария Мургина е заплашвала словесно Цолчовска – пряко, по телефона или през трети човек. ВКС отчете, че са събрани много косвени доказателства и те предопределят нееднозначна интерпретация, но според съда буди недоумение това, че САС не е отчел еднозначните - а именно словесните заплахи към Цолчовска.

Затова ВКС беше дал указания при предишното връщане - апелативният съд да обсъди възможната отговорност на Мургина за опит за принуда.

Днес обаче и при третото разглеждане апелативните съдии решиха, че бившата директорка на НАП е невинна.