Управителят на ВиК Перник инж.Иван Витанов ще бъде освободен от поста си. Това съобщи при днешното си посещение в града министър Нанков.

Подобна развръзка се очакваше, след като днес на протеста пред водоснабдителното дружество хората също настояваха за тази оставка, но и за търсене на отговорност.

Зам.-министър Нанков ще инициира свикване на общото събрание, което да оформи документално уволнението. Според Нанков още утре ще стане ясно кой ще бъде назначен за шеф на пернишкото дружество.

Както е известно, с викове "Оставка" днес протестиращите направиха опит да влязат в сградата на "В и К", но бяха спрени от полицията.

БСП поиска днес в пленарна зала да дойдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът на околната среда и водите Нено Димов, които да бъдат изслушани във връзка с водната криза в три области на страната. В декларация от името на ПГ "БСП за България" лидерът Корнелия Нинова заяви, че три области са в криза, а застрашени са още няколко. "Ние ще внесем питане с подписка за дебат с предложения за промени и действия. И не си и помисляйте за ново повишение на цената на водата на фона на безхаберието", каза Нинова.

Тя цитира официални данни на КЕВР, според които загубите на вода за 2016 г. възлизат на 60 на сто, през 2017 г. растат на 61,24 на сто. Нинова обяви, че в същото време ремонтите по водопреносната мрежа по данни на националната статистика са 0,5 процента.

"В последните години постоянно увеличавате цената на водата на хората", коментира Нинова и визира градовете Шумен, Варна, Враца и Монтана, където цените според оценката на КЕВР били на "социално непоносими равнища".

От понеделник в Перник бе въведен режим, а водата се пуска за по няколко часа в денонощието.