Гражданската организация "Невидими животни" се включва в подкрепа на последната фаза на кампанията на Европейската гражданска инициатива "Европа без кожи". От нейния старт на 18 май 2022 г. до днес общият брой граждани в ЕС, които се обявяват против добива и търговията с ценни кожи, е над 1 400 000. Близо 60 000 от тях са регистрирани в България. Условието Европейската комисия (ЕК) да разгледа предложението и да предприеме законодателни мерки е събирането на 1 000 000 подписа от пълнолетни граждани на ЕС. Целта, която представителите на "Невидими животни" си поставят, за да подсигурят валидността на събраните гласове в подкрепа на каузата, е набиране на общо 80 000 подписа от България.

"Няма друга европейска гражданска инициатива, която да събира по-бързо необходимата подкрепа от гражданите на ЕС. Пред нас стои реалната възможност да задължим ЕК да предприеме мерки и да забрани окончателно фермите за кожи. Не ни остава много време, затова е важно всеки да заяви подкрепата си за каузата още сега", сподели Елиа Тилева, част от екипа на "Невидими животни". Всеки пълнолетен български гражданин може да подкрепи кампанията "Европа без кожи" чрез подпис на официалния формуляр на петицията, достъпен на: www.zanorkite.bg.

"Невидими животни" подкрепя инициативата с цел повишаване на осведомеността за нехуманното отглеждане и умъртвяване на норки в единствената функционираща ферма в страната, край село Маджерито, в Община Стара Загора. "Заедно трябва да се борим против жестокостта срещу невинните животни във фермите. Тази индустрия е безмилостна не само за животните в тях, но и за работниците. Видео разговорът с анонимен работник от фермата, който инициирахме, потвърди позицията ни, че случващото се зад високите ѝ стени е несъвместимо с моралните разбирания на съвременното общество", каза Стефан Димитров, активист от "Невидими животни". "От години знаем за условията, в които живеят и умират норките във фермата. Кадрите от скритата камера, които разпространихме преди по-малко от година, за пореден път го потвърдиха. Вярвам, че никой не би избрал да работи на подобно травмиращо място, освен ако не е принуден от обстоятелствата", допълни Илина Генова, част от екипа на организацията.

Практиките във всички ферми за ценни кожи в Европа съответстват напълно на методите, по които животните се отглеждат и третират у нас. В рамките на последните две десетилетия, редица страни забраняват прилагането им. Сред тях са Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Франция и Италия.

 

* информацията е предоставена от "Невидими животни"