Над 120 трабанта дефилираха във Велико Търново на традиционния Трабант фест, който в продължение на 12 години се организира в навечерието на празника на старата столица - 22 март. Очаквахме около 100 автомобила от легендарната марка, но регистрирахме над 120, като първите, които пристигнаха днес, бяха от Румъния, коментира за БТА Ивайло Антов от организационния екип.

Вижте снимки>>>

Според него интересът към ретро автомобилите е постоянен, като същевременно се увеличава броят на хората, които колекционират автомобили с марката "Трабант", тъй като той вече не се произвежда. Сред тях е Ина Николова от София, собственик от две години на розов трабант, който носи името Пеперудената фея. "От младини мечтаех да имам трабантче, което да боядисам в розово, за да създавам настроение", посочи тя и допълни, че за две години с двутактовия автомобил е изминала над 45 хиляди километра. През миналата година с него е отишла до Цвикау - "родното място на трабантите", а преди това е обиколила контурните граници на България със същия автомобил.

С трабант далматинец пристигна Цветан Найденов от София, по-известен в колекционерските среди като Доктор Зизи. Километражът на "далматинеца" показва 405 километра, които автомобилът е очаквал да бъдат навъртени от 12 години, паркиран в двора на стопанина си. Всички колекционери на трабанти сме едно семейство и имаме една и съща диагноза, за която няма лечение, защото то е ужасно скъпо. "Наливаш пари и колкото повече пари наливаш, толкова повече идеи идват, така положението остава безнадеждно", определи той страстта на ретро колекционерите.

Собствениците на трабантите преминаха в дефиле по главните улици на града, след което на паркинга под крепостта "Царевец" се състоя състезание за майсторско шофиране.