Изпълнителна, законодателна и съдебна власт ще обединят усилия за подобряване на пътната безопасност в страната и за преодоляване на негативните статистики за броя на загиналите и ранените вследствие на пътни инциденти. Това стана известно след срещата между близки на загинали на пътя и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на която присъстваха и представители на прокуратурата и депутати от 49-ото Народно събрание. 

"Това е най-ползотворната ни среща досега", заявиха след разговорите близки на загиналите. По думите им министър Калин Стоянов се е "ангажирал с каузата им присърце" и е уверил, че институциите ще работят в синхрон по темата. 

За обединяване на усилията на трите власти потвърди и народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Настимир Ананиев, който участва в разговорите. "Почернените родители просто искат работеща държава и справедливост, като наше задължение е да постигнем тази справедливост", посочи той, цитиран от БТА.

Според него държавата, в лицето на институциите, е дала знак, че има воля да се бори срещу проблемите на пътната безопасност. Депутатът изрази задоволство, че с темата се е ангажирал лично и премиерът Николай Денков.

По думите му парламентът също трябва да изиграе своята роля през необходимите законови промени, част от които се обсъждат в общественото пространство и са свързани с по-тежки наказания за убийство на пътя вследствие на пътен инцидент. Инкриминирането на отказа за тест и наркотици също е част от обсъжданите промени, припомни Ананиев. 

Като ползотворна определи срещата и депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски. Според него шофирането под въздействието на алкохол и наркотици, както и без валидна шофьорска книжка, трябва да се разглежда като умишлено престъпление и да бъде с максимално завишено наказание. "Предлагаме, ако имаш връчени и влезли в сила глоби, да не можеш да минаваш технически преглед", каза Свиленски. 

Част от предложенията за законови промени се обсъждат на извънредно заседание на Комисията по правни въпроси днес. 

Преди срещата пред сградата на МВР се състоя кратка протестна акция, с която участниците настояха за промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за движение по пътищата, за да може държавата "да спре войната на пътя". С демонстрацията си протестиращите настояха още за бързи и справедливи съдебни процеси срещу причинилите катастрофа с жертви.

"Баща съм на Йордан Бозуков, който на 20 март тази година беше застигнат от бясно движещ се автомобил, пиян шофьор, 2,03 промила алкохол в кръвта. Чакаме и автоекспертизата. Тук сме с цел, държавата работи, полицията работи, спират, правят проверки, но законите са много леки", казва един от протестиращите пред bTV. 

БТА

"На мен в полицията нищо не са ми казали. Моето дете сама си го намерих, никой не ме е уведомил. Искам кардинални промени в закона. Моето дете няма да се върне, но не искам да има повече почернени майки в моето състояние", заяви Радка Петкова, майка на загиналия Георги. 

Още снимки от протеста вижте тук >>> 

"Наистина се надявам да направят нужното и да спре този ад по пътищата. Борим се за криминализиране на отказа от алкохол и наркотици и когато има превишение на скоростта, да не се води убийство по непредпазливост", каза Петя Иванова, организатор на протеста.

БТА