На празника "Сурва" участниците ще трябва да бъдат с маски. Големият фестивал, който по традиция се провежда в края на януари, няма да се състои, но има разрешение за провеждане на обичая в пернишките села, предава Нова тв.

Ритуалните шествия ще преминат при строги противоепидемични мерки. Обиколки между населените места и по домовете няма да бъдат позволени.

"Сурва ще има. Няма сила, която да ни спре да проведем тази вековна традиция. Всички мерки ще бъдат спазвани и ще бъдат поставени табели, които да напомнят на участниците за спазването им", казват организаторите на празника.

"Има данни, че дори по време на чумата сурвакарите са обикаляли. Това, което ще запази здравето на хората, е здравият разум. Ще излезем с конкретни предписания и препоръки към сурвакарските групи", каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев.

Той добави, че ще има и отговорници, които да следят за спазването на мерките.

Миналата година празникът бе отложен заради водната криза, а тази - заради пандемията. Кметът на града Станислав Владимиров определи решението като очаквано, тъй като няма как толкова много хора да се съберат на едно място по време на пандемия. Все пак традиционната Сурва ще се състои на 13 и 14 януари, без посещение на къщите, както и при спазване на дистанция.