В Деня на Свети Климент Охридски най-старото висше училище - Софийският университет, чества своя празник. Той започна с литийно шествие и връчване на награди на отличили се студенти.

Ректорът професор Анастас Герджиков се извини за откровено сексистката реклама, която телевизия "Алма Матер" разпространи в социалните мрежи, предаде БНР. Това е първият му публичен коментар на ректора за скандала, след като клипът беше разкритикуван и свален от интернет:

"Опитът ни да осигурим място за изява на студентите започна с грешка. Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка".

Неотдавна преподавателите от Факултета по журналистика и масова комуникация излязоха с отворено писмо по повод спорната реклама за наемане на студенти в учебната телевизия на Алма матер. Видеото предизвика обвинения в сексизъм към авторите. В клипа, седнал на стол с мегафон в ръка, новоизбраният директор на телевизията - актьорът Башар Рахал, търси кандидати за новата медия в цялата страна. Млада дама по къса пола с усмивка му подава кафе, а той я поглежда одобрително отзад и казва:"Ето, Цвети вече стана известна".

По-късно Рахал свали видеото и то вече не е достъпно.

В словото си, посветено на патронния празник на най-старото висше училище у нас, днес Герджиков каза още, че основите, които то дава за обучението, бизнеса и културата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза нуждата от места, които да възпитават духа:

"Най-голямата заслуга на Университета през последните години е, че той се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство".