На 90-годишна възраст почина лекарят-онколог проф. д-р Иван Черноземски, съобщиха близките му. Опелото ще бъде на 30 май от 11:00 ч. в столичния храм "Св. Седмочисленици".

Онкологът беше еталон за професионализъм, скромност, доблест, морал. От него са се учили на медицина десетки випуски лекари. Учениците му разказват, че един от първите уроци, които им е дал и с личния си пример, и на лекции, е да не подхождат високомерно и с голямо самочувствие към туморите, защото те са коварен противник.

Проф. Черноземски, за когото учениците му казват, че е златният стандарт в българската онкология, има огромен принос за профилактиката на Балканската ендемична нефропатия, която често води до рак на бъбреците.

Ученият е открил за световната наука 6 туморни щама, наречени ICS - съкращение от първите букви на Иван, Черноземски и София.

Още като млад учен се насочва към търсене на причините за рака, разгадаване на механизмите на туморогенезата и слабото място на безсмъртната ракова клетка.

Отдаден на пациентите си, голям учен, самоотвержен учител, почтен, честен, достоен човек - така го описват работилите с него лекари, медицински сестри, санитари.

В онкологията завършилият медицина със златен медал д-р Черноземски влиза след практика на участъков лекар във врачанското село Габаре (1957-1959 г.), въпреки че успехът му дава правото да не ходи по разпределение, а да си избере елитна болница в столицата или друг голям град.

След което продължава като аспирант в Института по онкология.

От 1960 г. последователно става научен сътрудник, старши научен сътрудник, професор, директор на Националния онкологичен център.

През 1990 г. е министър на здравеопазването. В периода 2000 г. - 2009 г. е член на Съвета на директорите на Специализираната болница за активно лечение по онкология.

От 2000 г. до 2006 г. е Национален консултант по онкология. От 2006 г. е член на Висшия медицински съвет към Министерство на здравеопазването.

Проф. Черноземски оглявяваше редица наши и международни органиции:

  • председател на Българския национален комитет на УНИЦЕФ (1990-97 г.) (почетен председател от 1997 г.);
  • председател на Фонда за лечение на деца в чужбина (2004-2010 г.);
  • член на Фондация "21 век" (1997-1999 г.);
  • председател на Фондация "Борба с рака", от 2006 г.
  • председател на настоятелството на Международна изследователска фондация "Хасуми-България".
  • от 1974 г. до 2006 г. е експерт на Световната здравна организация в Международната агенция за борба с рака
  • в периода 1991 - 1992 г. е вицепрезидент на Европейското бюро на Световната здравна организация.
  • през 2005 г. създава и ръководи клуб "Млад онколог".

Проф. Черноземски е носител на ордени "Стара планина" Първа степен, на "Кирил и Методий" Първа степен, на отличието "Лекар на България", "Медик на годината за цялостен принос в борбата с онкологичните заболявания". През 2012 г. министърът на здравеопазването връчи на проф. д-р Иван Черноземски, присъдения от СБАЛ по онкология, Златен медал за цялостен принос в областта на онкологията.

Проф. Черноземски има специализации в Амстердам (1965), Лондон (1968-1970); Лион (1982); Бетезда, САЩ (1988)  и над 200 статии в различни специализирани медицински издания и множество монографии.