Отиде си големият сценарист, режисьор, писател, общественик, антифашист и хуманист Анжел Вагенщайн. Тъжната новина съобщиха негови близки.

"Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие", съобщи неговата внучка Жаклин Вагенщайн на страницата си във Фейсбук.

"Анжел Вагенщайн беше писател, който държеше изключително много на българския език, на българската кирилица. И затова в своите книги, посветени на азбуката, на княз Борис Първи, направи един великолепен паметник на този цар-обединител, който превърна България в една от най-цивилизованите държави в света", каза председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов пред БТА.

Той посочи, че Вагенщайн е носител на множество международни награди и признания, а книгите му са известни далеч зад пределите на България.

"Анжел Вагенщайн, в същото време, беше изключително грижовен към хората, към писателите, изпаднали в трудни материални положения. Той правеше всичко възможно да помага и на Съюза на българските писатели - финансово и чрез свои приятели. Той привлече големия български писател Илко Минев, който живее в Бразилия и който стана член на Съюза на българските писатели и един от най-значимите дарители на съюза", разказа Боян Ангелов. По думите му, всичко това Анжел Вагенщайн е правел изключително чистосърдечно и без корист.

Председателят на СБП говори и за приятелството на писателя и режисьор с Валери Петров. "Те бяха наистина приятели до гроб. Аз си спомням с каква тъга той изпрати своя приятел Валери Петров. Сега смятам, че горе, на небето, те ще се срещнат отново и ще продължат своята безсмъртна дружба, както е безсмъртно и тяхното творчество", каза още Ангелов.

"Всяка среща с него бе невероятно изживяване", написа  д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България "Шалом", в памет на Анжел Вагенщайн

"Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха!", посочва Оскар.

Силен пост в памет на Анжел Вагенщайн написа журналистът, блогър и политик от БСП Александър Симов:

 "...Връщам се назад към началото на промяната. На първия опозиционен митинг човек няма как да пропусне точно Вагенщайн на снимките. Той е там в битката за промяна. Защото това е част от неговия политически натюрел. Все пак говорим за човек, който в началото на 40-те години на миналия век има издадена смъртна присъда. И е нормално след това да е в първите редици на тези, които искат страната им да е друга.

Но говорим за Вагенщайн - човек с брилянтен морален компас, истински детектор на фалшификати, измислени герои, патетични пози и измислени биографии. Той бързо разбира, че това, което възниква като "демократични сили" няма нищо общо с идеите за промяна и се оттегли в своя ъгъл - ъгълът на мислителя с позиция, на антифашистът Джеки, който остана на своето място и именно от отдалечавенето му можем да съдим за това колко встрани от правилния път е поела България..."

"С фашизма се воюва, а за свободата се мре!" Това е заветът, оставен от Анжел Вагенщайн, който ще пазя в сърцето си...", написа председателят на Градския съвет на БСП Иван Таков.

 

На 17 ноември миналата година Ангел Вагенщайн навърши 100 години. По този повод издателство "Колибри" издаде ново, "бисерно" издание на двата му знакови романа "Петокнижие Исааково" и "Сбогом, Шанхай". Излезе от печат и специално илюстровано издание на "Съновидение за св. Борис I", също посветено на достолепната годишнина.

"Да остарееш не е подвиг, нито повод за гордост. Природата има свое тайно и мистично мерило за отпуснатите ти левги живот и единствено тяхната стойност зависи от теб. От твоята устойчивост и упоритост да следваш посоката към храма, въпреки че той е далеч отвъд хоризонтите на нашия живот. А всеки далечен път има своя метрична система.

Моята е мерило за среднощните партнизански пътеки, за разстоянието от килията до бесилото, за метрите кинолента върху монтажната маса, за наниза от думи в моите дръскулки. Дано не ви досаждам и отново ви благодаря. Довиждане!", каза големият сценарист и писател Вагенщайн във видео, в което благодари за поздравите по повод неговия юбилей.

 

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. По-голям брат е на Емил Вагенщайн. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години.

Участие в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група. По Закона за защита на държавата е въдворен в "еврейски трудов лагер" в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата през 1944 година. При бомбардировките над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата, а смяната на властта в България го спасява.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина.

От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сценарий "Звезди" от 1959 година на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сценарии са тези за филмите "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I" и "След края на света". През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

През 90-те години се отдава на писателска дейност. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел.

Романите от трилогията "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война, са удостоени с национални и международни награди, в това число, европейската награда за литература "Жан Моне" и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.

Поклонението пред Ангел Вагенщайн ще се състои в Софийската синагога на трийсетия ден от смъртта, както повелява еврейската традиция. Самото погребение ще бъде в най-тесен семеен кръг, съобщи неговата внучка Жаклин Вагенщайн.