Малко след като отбеляза вековния си юбилей, пред Бога се яви най-възрастната монахиня в България - сестра Херувима (със светско име Елена Иванова Кайтазова), съобщи Софийската митрополия.

"Днес прекъсна земния си път най-възрастната монахиня в България - Херувима. Целият й живот бе посветен на Бога и богоугодни дела. Помагала е и е утешавала много хора. Тя е част от живата история на Девическия манастир в Самоков. Тя беше достойна българка! Да бъде светъл пътят й и вечна паметта й! Поклон!", написаха от СоциалнаМрежа.

Всеки, който е посетил Девическият манастир в Самоков, знаеше сестра Херувима. На 7 май 2020 тя отбеляза своя 100-годишен юбилей, като 95 лета от тях бе отдала като монахиня в светата обител "Покров Богородичен". Обрича се на Господ когато е едва 5-годишно дете. Казваше, че не съжалява нито за миг, че е избрала този път.

Вижте няколко мига от живота на сестра Херувима ТУК>>

Сестра Херувима е родена на 6 май 1920 г. в гр.Костенец. Има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри - Павлина и Цветана. Основното си образование получава в Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир "Покров Богородичен" на 24 май 1925 г. Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина. От деня на своето постъпване в светата обител до ден-днешен, монахиня Херувима е неотклонно в манастира. През всичките тези години тя с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит на 6 май 2020 г. бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Поклонението пред сестра Херувима се състоя днес в храма към манастира. Опелото води Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.