Преди, по време и след произвеждане на изборите за местна власт през 2023 г. действията на МВР не бяха обект на критики от Кирил Петков и Атанас Атанасов, а активността на гражданите, подаващи сигнали в МВР, показа ръст в доверието към институцията - това се казва в позиция на сайта на вътрешното министерство.

Тя идва след като по-рано днес съпредседателите на ПП-ДБ напуснаха консултациите при президента, след като кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на кабинета си. Откакто стана ясно, че отиваме на предсрочни избори заради невъзможност ротацията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да се осъществи, от коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов нееднократно изразиха опасения, че ако Калин Стоянов остане вътрешен министър, това би сложило петно върху честността на вота. 

Днес Атанас Атанасов заяви пред журналисти, че "с министър като Стоянов на практика се осигурява чадър на купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС. "Нямаме никакво доверие на Стоянов и оттук нататък ще работим за това да се разкрият всичките зависимости на този човек", добави съпредседателят на ПП-ДБ. 

Ето и позицията на МВР по темата

"По повод поредните внушения и нападки от страна на Кирил Петков и Атанас Атанасов, направени днес, обръщаме специално внимание, че преди, по време и след произвеждане на изборите за местна власт през 2023 г. действията на МВР не бяха обект на критики от тях. Тъкмо обратното. Активността на гражданите, подаващи сигнали в МВР, показа ръст в доверието към институцията. Разпространяването на неистини е омаловажаване на труда на хилядите полицаи, охранявали изборния процес и вложили усилия за противодействие на купуването на гласове.

По време на избори Министерството на вътрешните работи осигурява преди всичко обществения ред. Организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

Не на последно място - резултатите от изборите са следствие от доверието на хората към представителите на политическата ни класа".