Софийската районна прокуратура ръководи и осъществява надзор върху разследването по досъдебно производство, образувано по повод ескалиралото напрежение по време на организиран протест на граждани пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), при което са пострадали полицейски служители, охраняващи обществения ред. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Производството се води за умишлено причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, при изпълнение на службата му. При своевременната намеса на полицията, две лица, които са проявили агресия спрямо органите на реда са задържани, в опит да избягат от местопроизшествието, се казва в съобщението.

Протестът пред МРРБ беше организиран от инициативния комитет "Спаси Перник" с искане за оставката на министър Петя Аврамова заради водната криза.

По-рано от МВР съобщиха, че участници в протеста се опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата. При действията на протестиращите е била счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали (от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме). Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания. Това е наложило използването на помощно средство - лютив спрей.

В резултат близо 30 души са получили помощ от екипи на Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП)- София. Сигналът е бил подаден към 13.05 ч. Двама или трима от пострадалите ще бъдат транспортирани в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", съобщиха от ЦСМП. На място са били изпратени 6 линейки.

Във второто си разпространено съобщение МВР отбелязва също така, че са проведени процесуално-следствени действия, сред които разпити на полицейски служители и други свидетели очевидци, като в момента продължава събирането на доказателства. Предстои материалите по делото да се докладват в СРП, с оглед повдигане на обвинения на извършителите и определяне на адекватна мярка за неотклонение.

В близост до мястото на инцидента са установени и задържани и други две лица, които са хвърляли камъни по служители на реда.

Пострадалият полицай инспектор Александра Николова

Снимка: БТА

Двама служители на реда - инспектор Александра Николова и Цветан Божилов (на снимката) са пострадали при протеста пред МРРБ, съответно от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме

Снимка: БТА

Прокуратурата и органите на МВР ще предприемат всички възможни мерки и действия за защита на правата на гражданите, недопускане на подобни прояви на агресия и нарушаване на обществения ред при провеждането на подобни масови мероприятия и за ангажиране към наказателната отговорност на виновните лица, се казва в съобщението.