Червенков обяви това на кръгла маса на тема: “Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, предаде „Фокус”. В основните страни-членки на ЕС тенденциите са към повишаване на броя на регистрираните престъпления от 2001 г. насам, докато в страни като България, Чехия и Словакия има тенденцията към намаляване. По думите на Чавдар Червенков е налице трайна тенденция на регистрираните престъпления.
Процентът на виктимизация на пълнолетното население у нас обаче е 12 %, което се равнява на 650 000 престъпления годишно. Официално регистрираните случаи на престъпленията от МВР обаче са между 100-110 000 годишно. За 2008 г. по данни на Националното изследване на престъпността броят на престъпленията е 610 000. Официалната полицейска статистика сочи, че са станали 113 340 престъпления, което означава, че полицията не е потърсена при 50 % от случаите.
По официалната статистика на МВР за 2008 г. най-масови престъпленията са станали против собствеността (кражби, грабежи, измама) – около 70 000, следвани по брой от общо опасните престъпленията -около 29 000. Повечето от гражданите, които не се обръщат към полицията при престъпления, смятат, че органите на реда няма да направят нищо или пък, че не могат да направят нищо. „Най-големият процент е убеждението на хората, че полицията няма да направи нищо”, каза Чавдар Червенков.
Според Центъра за изследване на демокрацията МВР все още се опитва да работи в нова среда в резултата на промените от предци 20 години със стара структура и инструментариум. Обществото продължава да приема полицията като репресивен орган. МВР като част от правозащитната система на страната трябва да предприеме стъпки за корекция на положението.
Регистрирането на по-малко престъпления от МВР е подход, който е заложен през годините, за да се отчита по-голяма разкриваемост. Заедно с неправителствените организация аз смятам, че може да се върви към уеднаквяване на критериите за измерване на всички регистрирани престъпления в страната. Това каза пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. На въпрос колко време ще е необходимо, за да се почувстват реални резултати от промените в МВР, Цветанов каза: „Предвидили сме краткосрочни законодателни инициативи, за да отпушим системата доколкото можем на този етап. Изработването на цялостна национална концепция, защото до момента, всичко, което се правеше в сектора „сигурност и обществен ред”, не беше от една цялостна визия за сектора, а от дадена ситуация. Аз не искам ситуацията да е определяща и водеща при дадените реформи, които се правят в системата на МВР.”