Изключение за сделките и строежите ще се прави само в случаите на инфраструктурни обекти с местно и национално значение.

Парламентът задължи изпълнителната власт да изработи специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Екоминистерството ще подготви предложението за създаване на национален парк "Българско Черноморие".

В последните месеци ставаме свидетели на отказ на изпълнителната власт да изпълнява задълженията си за опазване на околната среда и на незаконно строителство в крайбрежни плажни ивици, посочват в мотивите си вносителите от левицата.

"Става дума за българската природа и какво ще получат нашите деца за наследство - джунгли или Черноморие, където туризмът се защитава с ясно защитени територии", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев, който е вносител на решението.

Той припомни, че през 2008 г. ясно се дава задължение на правителството да извърши заснемане на цялото Черноморие, да определи точно защитените територии, където има дюни.

"Никой не е казал защо това задължение по закон не беше изпълнено", каза Станишев.

Според него се е създал правен и практически вакуум, което е позволило частният икономически интерес да нахлува още по-активно на териториите по Черноморието.