Около 20.30 часа снощи на телефон 112 е подаден сигнал за бедстващи в морето трима мъже, на 60, 66 и 74-годишна възраст. Веднага към мястото на инцидента по суша е насочен граничен наряд от Гранично полицейско управление-Царево, а по море – гранично-полицейският кораб 513 - „Крайморие”, съобщиха от Гранична полиция.

Мъжете са били за риба, но в района времето снощи е било много лошо и лодката им се разбила в скалите. Те успели да излязат на скалите до брега, на около 3 км южно от Синеморец в залива "Бутамята". Граничният наряд ги открил към 21.30 часа. До мястото, където успели да се покачат тримата, нямало обаче достъп откъм брега – разделяла ги отвесна скала, висока около 20 метра и каменисто дъно.

В 22.15 часа граничният кораб „Крайморие” пристигнал на мястото и спуснал лодка. Тя се насочила към бедстващите, но поради засилващия се вятър и вълнение на морето не могла да застане до скалата. Единият от рибарите скочил във водата и се хванал за подадения от граничните полицаи спасителен пояс. Мъжът, на 60 години от София, бил качен на борда на граничния кораб.

Последвали опити да бъдат спасени и другите двама мъже - на 66 и 74 години от село Резово. Към 1.30 часа опитите били прекратени поради засилване на вятъра. Граничният кораб застанал на котва, за да изчака подобряване на метеорологичните условия.

Тази сутрин към 7 часа спасителните действия са подновени. Бордовата лодка отново била спусната в морето и екипът й стъпил на скалата. Граничните полицаи помогнали на двамата мъже да се качат в лодката и в 7.15 часа те били на кораба.

Тримата са откарани в Общинския медицински център в Царево. 

"Всички рибари преживяват такива неща. Нормална рибарска мръсотийка", коментира по-късно единият от тримата спасени Георги Кръстев, цитиран от "Фокус".

По думите му инцидентът може да се случи на всеки рибар. Кръстев обясни, че времето е било хубаво, но изведнъж се е появил силен югоизточен вятър и големи вълни. Двата двигателя на лодката са излезли от употреба, както и котвата.
Именно Георги Кръстев е рискувал и първи е скочил в морето. Колегите му са останали цяла нощ на скалата, тъй като и двамата са били по-възрастни - на 74 и 66 години.

Ние рибарите сме корави хора”, категоричен бе Георги Кръстев и допълни, че няма да се откаже да излиза в морето.