Лозенец се превърна в изкупителна жертва, твърдят местните, цитирани от БНР.

В забраната за къпане на плажа заради замърсяване с отпадъчни води, общинари и бизнесмени виждат атака срещу туризма в селото. Подобни мерки, свързани със забрана за къпане, досега не е имало, категорични са местни бизнесмени, които видяха целенасочена атака именно в този момент.

РИОСВ-Бургас ще глоби кмета на Царево инж. Георги Лапчев за замърсяването с непречистени отпадъчни води на морето при централния плаж в село Лозенец.

В годините винаги го е имало този проблем и ми е интересно как точно сега всичко ескалира? Обяснявам си го с високия интерес, който има към това населено място, коментира местен жител.

Местните коментираха, че този проблем ще даде отражение на бизнеса за години напред. Възможно е и да има интерес, свързан с концесията на плажа. Настоящата изтича в края на годината и ще трябва да се обяви нов търг. Сигналът за замърсяването на водата край централния плаж пък е подаден от хотелиер.

Кметът на Царево Георги Лапчев нарече ситуацията „фарс“ и подчерта, че това е удар срещу общината, която отчита ръст на туристите за разлика от други:

Аз съм над 99% убеден, че показателите на биологичния фактор, който прави невъзможно къпането на плаж „Лозенец“, вече са в норма. Някои от туристите признават, че са имали проблеми, но като цяло ситуацията е спокойна. Централният плаж на Лозенец днес е забранен за къпане, заради замърсяване с фекални води и високо съдържание на ешерихия коли във водата, каза Лапчев.