"Комароподобните насекоми хапят най-вече почиващите на юг от Бургас и предизвикват двудневна треска", потвърди акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество, цитиран от "Труд". След такова ухапване човек вдига температура до 38°-38,5°, а очите му се зачервяват. По кожата му остават червени точици. Треската не се лекува с антибиотици, но могат да се приемат медикаменти срещу температурата, обясни акад. Гълъбов.

По думите на специалиста тази година летните вируси са повече от миналата, но ясна причина за ръста няма. Инфекциите са съпроводени с гадене, повръщане, разстройство, висока температура, болки в гърлото, кашлица. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като антисептичен менингит, болки в мускулите, поражения на сърцето или да предизвикат т.нар. младежки диабет.

Само през миналата седмица са регистрирани 749 случая на стомашни разстройства. От началото на годината са се разболели над 12 000 души, което е с над 2000 повече спрямо същия период на 2011 г. В 80% от случаите преносителите на вируса нямат симптоми, но са източници на зараза. Най-добрият начин да се предпазим от летните вируси е да спазваме добра хигиена и да избягваме контактите с болни лица, посъветва акад. Гълъбов. Внимавайте за местата, където похапвате, докато сте на почивка, добави той.