Задача 18 от темата за държавния зрелостен изпит по математика е от първия модул, който съдържа 20 задачи с избираем отговор, с времетраене 90 минути. Тя не е за построение, а е тестова задача с избираем отговор и за нейното решение се изисква ефективно решение, т.е. най-краткият път за директно намиране на търсената величина.

Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на образованието и науката в отговор на въпрос дали има грешка в условието на 18 задача от матурата по математика в 12-и клас, каквито мнения изразиха математици и родители.

В 18 задача са зададени параметри на по-малката страна и на по-малкия диагонал, които образуват ъгъл 60 градуса. Като се направи сметка излиза, че другата страна на успоредника се оказва още по-малка от по-малката, коментираха математици.

За 18 задача се предполага решение с прилагане единствено на косинусовата теорема за триъгълника ABО /при стандартни означения за успоредник/.

При този подход не възниква противоречие с информацията за дължината на по-малката страна и като отговор се получава една от четирите предложени стойности. Затова, при наличието на избираеми отговори, има предпоставки това условие да се игнорира, поясняват от МОН.

И информират, че на държавния зрелостен изпит по математика са се явили 2460 зрелостници. В близо 77 процента от досега проверените писмени работи е посочен верният отговор - дължината на другия диагонал е 14 см.

Използваните задачи в държавните зрелостни изпити по математика се съставят от комисия. На всяка задача се изготвя оценка от оценители, независимо един от друг, обясняват от Министерството на образованието и науката.