За втора поредна година с най-висок минимален бал от 34,392 за прием след седми клас е Софийска математическа гимназия, съобщи началникът на РИО – София - град Ваня Кастрева.

През миналата година последният приет ученик в СМГ е бил с бал 33,843.

На второ място, за втора година, в класацията за минимален приемен бал е 91-ва Немска езикова гимназия с 33,572, а през миналата година този бал е бил 32,854.

През тази година на трето място, от шесто място през 2015 г., е 73-то СОУ "Владислав Граматик" с минимален бал 32,858.
Сега на четвърто място от миналогодишна седма позиция "се качва" 164-та Испанска езикова гимназия с минимален приемен бал 32,036.

На пета позиция сега, а през миналата година на трета, е Първа английска езикова гимназия с минимален бал 31,856. След нея е Втора английска езикова гимназия с минимален бал 31,714, а на седма позиция е 9-та Френска езикова гимназия - с 31 минимален приемен бал.

На осмо място е 22-ро СОУ "Георги Раковски", в което последният ученик е с минимален бал 30, 180. След него е 133-то СОУ "Александър Пушкин" с минимален бал 29,750, а на десето място е 35-то СОУ "Добри Войников" с бал 29,572.

След това се нареждат 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски" с минимален приемен бал 28,858 и 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" - с 28,178 бал.

На 13 позиция е Националната търговско-банкова гимназия /НТБГ/, но тя е на първо място от професионалните училища в София - с минимален бал 27,169, обяви Кастрева.

Най-желаното училище в столицата е Втора английска гимназия.

И през тази година най-желаната паралелка от учениците пък е паралелката в 164-та Испанска езикова гимназия с чуждоезиков профил - испански и английски език. Тази паралелка е пожелана в заявленията на седмокласниците 1906 пъти, съобщи Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че след нея е същата езикова комбинация, но паралелката е в 22-ро СОУ, пожелана 1729 пъти от учениците. На трето място е паралелката на Втора английска гимназия с чуждоезиков профил - английски и немски език.

От професионалните гимназии най-желани са паралелките за банково дело и английски език в НТБГ, за икономика и мениджмънт с английски език в Националната финансово-стопанска гимназия и паралелката за системно програмиране с английски език в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

През тази година най-високият бал в София-град е 35,876, като кандидатът е класиран по първото си желание в 91-ва Немска езикова гимназия, каза началникът на РИО-София.

Ученичка е поставила пък нов рекорд в желанията си за прием. Тя е записала 217 паралелки като желани от нея и е приета в първата посочена от нея.

267 са свободните места след първо класиране при седмокласниците, като за елитните гимназии няма такива. За сметка на това има,219 некласирани, които в зависимост от това как са подредили желанията си имат шанс на второ класиране системата отново да ги върне и да влязат в някои от желаните училища.

По данни на РИО в София на първи етап има закрити 25 паралелки. От тях 18 са профилирани, а 11 са професионални. Това не е окончателната бройка, тъй като техният брой ще стане ясен след третото класиране.

Резултатите могат да се проверят на сайта: http://7klas.mon.bg. Учениците могат да се запишат в училищата, в които са приети, от 28 до 30 юни.,

Тази година матурите за седми клас ще се запомнят с рекорден брой двойки, както и драконови мерки за сигурност, които отново не попречиха да се намерят начини за преписване. 16 586 седмокласници отпаднаха от приема след 7 клас заради слаби оценки на положените изпити.

Най-желаните гимназии в Пловдив >>>

Математическата гимназия с най-висок бал във Варна >>>

Закриват 15 паралелки, предимно от професионалните гамнизии, във Варна>>>