Най-висок е балът в СМГ, най-желаната паралелка - в 164-о

Над 6000 седмокласници са приети на първо класиране в професионални и профилирани училища след 7 клас. Днес учениците могат да проверят дали и къде са приети.

Обратно в новината

Коментари - Най-висок е балът в СМГ, най-желаната паралелка - в 164-о | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гледам, че наплива е основно за езикови гимназии и не видях да има такъв,за професионалните гимназии! Оттук какво следва, не искам и да си го мисля!!! А бяха години когато беше престижно да учиш в техникум, уви!!!

НПМГ не намирам в класациите. Не е за първи път, предполагам, защото училището е с особен статут и освен матурите провежда и вътрешни изпити по всеки предмет.

От тия деца само след 4-5 години няма да останат тук и 10%.

От тия деца само след 4-5 години няма да останат тук и 10%.

Излишно е да споменавам вица за Ада , в който иде реч за българите ! В коментарите по-долу , съзирам зависта на някои провалили се в приемните изпити по математика за СМГ ! За сведение на неосведомените рейтинга на СМГ надхвърля националните граници и се смята за феномен от международната математическа общност ! Всяка година най-добрите ни ученици от СМГ обират златните и сребърните медали на международните олимпиади и са повод за заслужена гордост ! В повечето от случаите сме на първо или второ място в отборното класиране ! Така например в последната олимпиада която се състоя в Алмати, Казахстан. Български ученици обраха отличията по физика, математика и информатикаи се прибраха с 5 златни, 4 сребърни и един бронзов медал. В отборното класиране Софийска математическа гимназия е на първо място. Учениците от СМГ надвиха 54 отбора от 17 страни, сред които Русия, Румъния, Сърбия, Армения, Грузия, Беларус, Украйна, Индонезия и други. В раздел "Математика" златен медал грабнаха Александър Чергански, Деница Маркова и Виолета Найденова. В раздел "Информатика" ненадминатият Христо Венев от 12 клас се връща с първото място и златен медал, а златото във физиката отиде при Светлин Тотев.

децата от СМГ заминават с Пълни Стипендии в Най-Добрите Западни Университети !!! Пукайте се от яд и злоба, нещастни туземни мурзилки.

ама пък сте толкова нахални и невъзпитани! Потресена съм от простотията на съучениците на детето - СМГейци, сменили училището си в 8ми клас! То с математика само не става, трябва малко и възпитание! Впрочем тази слава ви се носи отдавна и това беше причина да не пожелаем СМГ изобщо при избора си на гимназия! И за да не е кисело гроздето, балът ни миналага година беше в топ 10 и бяхме свободни да си избирам абсолютно всичко!

Г-жо Кунева, до кога ще чакаме публикуването на минималните и максимални балове от класирането? Това, което се посочва в тази статия не е вярно! Само в 1-ва АЕГ има 10 паралелки с различни балове, класации на момчета, момичета и т.н.

как така г-жа Ваня Кастрева от заместник министър стана изведнъж началник на инспектората. Нали се обявяват конкурси, предния началник пенсионира ли се . Никога няма да се оправи образованието и държавата като наблюдаваме такива случки... НАРОДЕ ???!!!....

Ма тя е несменяема от години! Зарина ни с бумащина, преструктуриране на материал, а всички разпределения за ЗИП и СИП да й пише името и титлата в инспектората!? То е его и самовлюбеност, то е чудо! И учителите трябва да отлагаме, че утре някой родител ще пусне жалба и тя ще побърка директора, а после, той нас! И никой не те пита и Нети дава думата! Страх, повече от соца и пълен диктат!!!

Правописът не е мой, таблетът ми прави бели! А че колегите треперят от отмъщението на чиновниците е факт! Резултатът от назначените по партийна линия " кадри"!

Преди 15 години учителката ми по математика напусна СМГ, защото новоприетият випуск за чеп на каца не ставали. През годините други мои учители ми споделяха как тази тенденция се задълбочавала всяка година. Какво ли е, питам се, положението в другите школа, щом СМГ запада, а е с най-висок бал.

тук, явно пишат родители и учители, само искам да кажа едно, елитни гимназии няма в Б-я, единствено, може, надявам се, все още СМГ, не знам как стоят нещата с -г-я по древни езици и култури, на времето беше желана гимназия, сега май не е, за техникумите, полиграфията, киров, телекомуникациите, пропуснах Френска и немска, останалите производни на тези са нула!!!!!

Каза човек с 5 реда изречение, от което не се разбира нищо.

Се радвам много,че детето ми влезе в детска градина.Феноменален успех:)

с връзки?

Изброени са доста стойностни училища. Ред, дисциплина и добри учители! Успех на всички кандидати.

Да информирам всички, които се нервират от липсата на пълни списъци с приетите - Комисията по защита на личните данни е забранила на инспекторатите да ги публикуват. Пълна глупост, според мен. Както и да е - това е причината, не влизайте в теории на конспирациите.

а за списъци по паралелки - така както се изписват в заявлението за кандидатстване!!! Докога 2те паралелки с немски в СМГ ще бъдат съобщавани с по-висок бал от 91 НЕГ, където паралелките са 7!!! Естествено, че 50 деца ще се класират с по-висок минимален бал от 190 деца! За това става дума- да се изнесе статистика по паралелки!

Какви са тези паралелки. Нищо лично, но това е изкуствена класация. И не всяко превъзхвалено е най-доброто и знаем как се влиза в тях.

Глупости на търкалета! От къде ги взехте тези минимални балове, като в сайта на РИО София пише съвсем други стойности? Второ, от утре до 30-ти ще е записването след първото класиране, а вие още от сега знаете колко ще са свободните бройки и че за елитните гимназии нямало да има такива!?

Във Третото подред училище се влиза с връзки по договаряне с директорката

забрави да кажеш в "елитното училище"

Не само в 73. Във всички езикови гимназии и СМГ има бройки, надпланов прием, за връзкари с пари, но тъпи!

Истината и само истината. След много труд, преди три години детето ми беше прието във въпросното училище. Бяха четири паралелки с по 26 деца. Детето ми беше номер 26 / логично защото името му започва с буквата Я/. На 15.09. детето ми вече беше номер 32. Само в неговата паралелка парашутистите бяха шест. На зададените въпроси отговорите бяха доста комични, почти като на депутатите в Народното събрание. Имало директорско класиране, деца идващи от чужбина, деца с ТЕЛК т.н. Сами се сещате чий отрочета бяха въпросните парашутисти. Един от тях в следващите години размаха и пистолет в училището, но тате депутат бързо потули издънката. Несменяемата г-жа Стела Запрянова е лично протеже на г-жа Фандъкова, чийто внук също учи във въпросното школо.

като водещо класацията за парашутисти в София!!! Спор няма!

Ама хора, никой не пита учители и директори! Всичко се спуска от " горе", а се опънеш, а остана без работа!!!

Пишете неверни неща и бъркате балове на първо класиране и на второ класиране. В статията сравнявате балове на първо класиране с тези на второ от миналата година. Изводите са ви невярни. Тази година минималните балове на първо класиране в езиковите гимназии са много по-ниски от минималните балове на първо класиране във всички езикови през минарата година

Питам ЗАЩО тази година няма обявени списъци на бала на учениците след 7 клас в училищата им и защо още няма списъци на класираните и приетите в елитните гимназии? Пак вратички за "втория начин"!!!??

A как се класира Италианският лицей сред елитните училища- там все пак се учи "елита" на нацията????

Кога най-после ще публикуват официална тарифа за "елита" който иска да учи децата си там?

винаги е било най-елитното училище в България! Дано не съсипят и него тези идиоти в министерството!

Е, не винаги. Зависи от кога започва твоето летоброене.

преди твоето започва.

Аз съм възпитаник на СМГ и с ръка на сърце мога да заявя,че тази гимназия е школа, в която те учат на умението да разсъждаваш. Дава ти възпитание и възможност за интелектуално развитие. Това ще бъде изборът и за моите деца! Да са живи и здрави всички преподаватели в СМГ! Това не са обикновени учители, които гледат да убият поредния работен ден. Това са преподаватели, на които им пука и влагат ентусиазъм, старание и подход във възпитанието и образованието на всички СеМеГе-йци.

евалата СемеГейци повече Семе и по малкоГейци

Проблем има в системата за класиране - по първо желание. Така не ученикът си избира училището, дори когато балът му е достатъчен за много от гимназиите.

Нали точно ученикът си избира кое му е първото желано училище? Проблем има, ако не е мислил добре предварително и реши че иска друго училище след като вече си е подал документите.

Ами ако предпочита повече от едно??? А по първо желание не се класира, не ти ли е ясно, че на второ класиране влиза само в незапълнените бройки с много по-висок бал?!

..Щом В.Кастрева ръководи нещата,провалът е сигурен..

Техникумите връщат славата си, на страната ни и трябват хора с професии, а не само сертификати по езици!!!!

техникумите западат! Защото базата е стара, а пари за обновяване няма. За да учиш професия, трябват машини, консумативи, квалифициран персонал, запознат с последните новости в технологията! Как тези деца да бъдат научени?!?

Единственият шанс на тези деца да получават дорби заплати в чужбина е да имат добри знания по математика. Нищо друго няма да се признае от нашата образователна система.

Аз имах щастието да завърша една от гореспоменатите ЕГ на София и мога да кажа, че знанието на 2 западни езика е гаранция за много добър старт в чужбина. Имам инженерно образование от чужбина, подготовката ми по математика в езиковата ми беше много добра, така че не мога да се съглася с вас.

sonibvc@gmail.com

Да бе. Не казвам че е изключено. Ако си съумял да комбинараш и двете и с малко късмет..да ше стане..що не?! Но най добре платените работи (примерно, в хедж фонд или по сложни финансови алхимии - а там дават МНОГО ПАРИ) ше им е по интересно ако си чист математик от колкото каквото и да е друго!

Някаква информация за 31 СУЧЕМ?

Госпожо, понятието "елитна гимназия"е пълна глупост и побългарено разбира се, нивото на образование е толкова ниско, че където и да попаднете, ако детето няма самоподготовка и воля да учи е изгубено, повечето деца разчитат на частни уроци, а така наречените елитни училища гледат прост да няма свободни часове и ги учита по програми в зависимост, дали е езикова или професионална паралелка, Сучем е просто поредната гимназия, ако искате Все пак детето ви да излизне с диплома от средно обр. го запишете в Техникум, Техникумите връщат славата си, всичко друго е лъжа. На страна и трябва хора с професии, а не само сертификати по езици!!!!!

"ги Учита по програми в зависимост"- e това изказване ме убеди колко неграмотници преподават.... Пълна деградация ще да е, ако сте учител с този правопис!!!! УжасТ!

Не съм съгласен с Вас. Моите деца завършиха СМГ и не са вземали други частни уроци. Бяха приети и завършиха това което искаха. Реализацията им е също на много високо ниво.

Ами сучат, какво друго?

31 во Бастилията ,навремето беше най -елитната гимназия с най високи резултати в България ,сега сигурно не е така ,но си остава гимназия с традиции и добра подготовка.

а най високо IQ в руската гимназия

отличие СМГ, след това спец.Математика в СУ, спечили три пълни стипендии за докторат в добри Щатски Университе, защити докторат по математическа статистика, постдок по Корпоративни финанси и преди 16 години започна работа в GS със стартова заплата $120 хиляди, продължи в GE и сега е SRF в DEOS във Вашингтон. Благодаря на Бога, че спаси детето ми от туземните путлераст олигарси и живее свободен и пълноценен живот.

по десет бона на месец ли?Па те за пет бона шофьор на рейс във Вашигтон.Кажи са за малкия син какво прави ?

Браво! Лошото е че това мечтата на всеки родител...да създаде добре платен роб на запад. Един българин не съм намерил да е нещо повече от това...нито фирми са започнали, нито известни бизнесмени са станали. Само знаят да ходят, да работят и да се радват на трохите които им сипват без да имат смелоста да излезат от матрицата и да направят нещо както например гърка дет направи ИзиДжет, турчина с киселите млека в щатите Чобани дето продава за над милярд щ.д.

Щото тук ако останат ги чакат "велики" ДЕЛА! Шефа простак и тарикат, докарал половината си рода за началници и любовницата, а тези образованите ще бачкат залудо! На Запад поне е ясно за какво бачкаш!

Дарлинг, имате ли въобще предства какво е "постдок"??? Да ви подстажа, това не е друга степен на образование. Hе ми е ясно как човек със ПхД по математика и статистика прави пост док по Корпоративни финанси??? все едно за имате ПхД по архитектура и да правите постдок по електроинженерство... Айде като фанатзирате и се пробвате да избивате комплекси поне проучете какво означават нещата, които пишете, че е комично!

Браво, но свободен и пълноценен живот, работейки за другиго са две взаимноизключващи се понятия. Успял е този, който е изградил собствен бизнес и печели от него. Всички останали са роби, па макар и високоплатени.

Има и малки изключения. Хем правиш бизнес ( чрез фирма на съпругата) , хем си добре платен наемник. Това дава и сигурност все пак - поне в Бг е така.

Авторът би ли обяснил от къде е взел резултатите. Даден е минимален бал в 35-то СОУ 29,572, а на синът ми е 30,069 и не е приет. Как става това ?

не се мотай, имаш пълно право.

Ако на синът ви това училище е било първото желание и не е приет, да, отивайте и проверете какво става. Но ако му е било n-то е напълно възможно детето с най-ниския бал да е класирано преди вашето, защото това е било първото му желание. Всеки път предупреждават да се внимава с подредтата но училищата предвид бала, който има ученика.

голем праз се ще го запише някъде.Няма да остане без училище.Аре стига сте се травмирали .

Не го е записал като първо желание.

места за всички ще има, защото деца няма споко всички ще влезнат и тези, които не искат!!!!!

Всички знаем нивото на нашите деца, но да пишеш двойка за едно, повтарям едно сбъркано глаголно време е срамота - МГ Баба Тонка Русе.

Чудесна новина !!! Трябват свежи кадри по ресторантите и кръчмите ...по морето. Чакаме ги !!!

jingiby

Някои уточнения. Равнището на образованието в елитните гимназии в София е меко казано недобро. За останалите вие си правете изводите. Причините за това са ясни: липса на раждаемост на деца, което води до липса на конкуренция при кандидатстване. Многобройни училища, останали от времето, когато България имаше 9 млн. души население, за които няма деца, а те са разкрили бройки за прием. Ниското заплащане на учителите, ниския морал на учениците. Корупцията в администрацията на училищата. Пълния упадък на просветата и т.н...

кво значение има .Купуваш една диплома от ЮЗУ Благоевград и си сред редиците на Царя и Доган.Те това е най важното останалото е ала бала.

Брат за какви глупости говориш? Тя София не е спряла да расте въпреки демографския срив. Днес в София има повече деца отколкото преди 1990, те училищата даже са ви малко. Просто разликата между желани и нежелани е много рязка. Затова едни училища са ви празни, други се пръскат по шевовете. Примерно Добрич за разлика от растяща София от 1990 г насам е загубил 30-40 хил жители, около 1/3 от населението си. Още преди 5 г от май са 15тина затвори 3 училища и скоро може и още 2 да затвори.

За ТУЕС защо нищо не сте написали? Това е най-желаното училище в София!

кое е то некое за лумпени?

Грешка, ако беше за лумпени, нямаше да питаш, кое е, защото щеше да си го завършил!

ТУЕС не е общинско училище. То е със самостоятелен прием.

Е и? Това не пречи да се състезават 7 деца за 1 място!

133 -то създава елита на нацията

Да, Васко наркомана, който всеки ден пушеше трева преди часовете по дворчетата на Шишман. И красивата Мая, която записа авиоинжинерство!

Кой се е записал в Английската ?В Немската ?Френската ?Испанската ?ЕС е вече пътник .Трябва да им стане ясно на работодателите че в България се учи български език и работа трябва да се предлага за възможности и български език.Не да отделяш години да учиш средно без профил и професия и само език.Напълно обесмислят средното образование.Е затова подкрепям Брекзита.

сметка да работят зад граница и изобщо не им пука за мижавите заплати на българските работодатели.

правят те ?ходят да берат малини в Англия .

Винаги съм мислила ,че знаенето на чужд език е полезно, но не е професия. С професионална гимназия имаш шанс за работа, ако не продължиш да учиш. С езикова гимназия и без висше образование което да ти даде професия, ставаш само за миене на чинии в чужбина.

всички преводачи като им обясни,че тяхното не е професия.

Трябва да си пълен кретен да запишеш детето си в СМГ. Там е само за математически гении, като половината са с психически отклонения, защото просто не са гении а са ги напъвали до откат. Жалка история.

стои в къщи. Там и в кенефа да ходи ще може да се напъваш вместо него.

дето се вика много хубаво не е на хубаво

Имате грешка. Специалноста информационни технологии с английски език в математическите гимназии е добра и перспективна

говорим за психичните отклонения от напъването на негениите

От коментара ти става ясно, че детето ти не е било прието в СМГ.Не го преживявай толкова тежко!

Еми не нямам деца, но приятелката ми е детски психолог, и има няколко клиенчета от питомците на СМГ. Говорим на 15 годишни деца, които от пренапъване се напикават нощем и разни други случаи за които не ми се говори но пак дължащи се на болните амбиции на родителите им... така че ти се замисли и то тежко!

като копирате от други места, за да смените заглавието на статията в дир-а? Къде е запетайката в заглавието и какво пише по-надолу в статията от "Дневник" link

В елитните гимназии няма да им свободни места, защото тамв се класират деца с успех, а тия с двойките са именно за учулищата, за които остават свободни места. Елементарно. Никой родител, чието дете има висок бал няма да го запише в 23 СОУ в София примерно....Ясно е, че незаетите места са в скапаните училища, където балът е нисък по принцип.

гимназии миналата година след второ класирани имаше останали по няколко свободни бройки. Например за Първа немска в София.

Да, но там пак няма да приемат двойкаджиите, а някой с бал не по-нисък от 32. Двойкаджиите си остават именно за училищата, в които няма наплив...Но, да, има много вярно в по-горното мнение, че няма деца, което е жалко.

Аз пък мисля че не всяко превъзхвалено училище е най-добрия избор за едно дете. Както се казва в една поговорка "Много хубаво не е на хубаво"

То и гроздето е кисело...

Ура! Моя син влезе на първо класиране в специалността която той искаше и бе класирал на 1-во место! Утре го записваме!

Три правописни грешки, три удивителни знака...Голяма радост!

Дано синът пише по-грамотно от баща си.

Завист!!!!!!!!!!

Браво на детето. Все повече такива деца да се раждат и да остават тук. И моят син е приет, макар и на второ желания - информатика с англ. в математическа гимназия. Доволна съм. Само да е здрав и да не тръгне по лоши пътища. Не обръщай внимание на завистници.

"Заради големия брой ученици, които не взеха изпита, не всички места в училищата ще бъдат запълнени" - айде най накрая МОН да спре с тая простотия, вече не останах и балами да вярват на тая простотия. Нека си напишат истинската причина - не останаха деца в България, затова не можем да попълним бройките.

И всичко е обвито в мъгла. Въпреки новите компютърни технологии. Може да се провери само собствения резултат по ЕГН, но не се публикува цялостното класиране. Защото мъглата дава предпоставки за ...

someone

навремето някои хора вадеха фалшиви бележки, че ужким имали астма, да ги приемат в елитна гимназия по-лесно.

Сега бележки за различни заболявания се вадят за прием в детските градини, защото така се получават повече точки и детето минава по-напред в класирането. Аз намирам това за дърпане на дявола за опашката, но така или иначе мен никой не ме пита :)

Това не е точно така - с бележка за асма или др.под. влизаш направо без никакви точки.

А какво ще стане с незаетите места?

ще сливат паралелки и незапълнените ще ги закрият. И поради недостатъчен брой ученици след това ще съкратят учители.

Ще има втора класация но начина по който децата са номерирали предпочитаните специалности и училища. Това ще стане след заемането на местата от първото записване. Така много деца които при първото класиране са приети във второ или трето предпочитаните спецялности , могат да получат възможноста да имат късмет и да ги приемат в първо предпочитаната спецялност.