Негово светейшество българският патриарх Неофит няма да отслужи празничното богослужение в полунощ, той ще бъде заместен от врачанския митрополит Григорий, съобщи bTV. 

Тази вечер пред храм "Св. Александър Невски" се очакват хиляди вярващи, които заедно ще посрещнат Възкресение Христово.

Засилени мерки за сигурност ще има в София и страната по време на великденските празници

Екипите на "Пътна полиция" ще участват в регулирането, подпомагането и контрола на трафика, каза на брифинг преди дни гл. инспектор Мария Ботева от Главната дирекция "Национална полиция" (ГДНП). В дните, в които се предвижда струпване на хора около храмовете, е създадена организация, която да улеснява пешеходното движение около тях. Ще бъде проведена и традиционната полицейска операция - "Алкохол, наркотици, скорост и неправоспособност". Гл. инспектор Ботева апелира към всички да не забравят, че не са сами на пътя.

Ще бъде следено за подозрително паркирани моторни превозни средства (МПС) и изоставени чанти и багажи в цялата страна във връзка с великденските празници, заяви преди дни пред журналисти гл. инспектор Дарин Димитров от ГДНП. Той препоръча на гражданите, които ще пътуват, да не оповестяват това в социалните мрежи и при възможност техен съсед да наглежда жилището им, както и да не бъдат оставяни отворени прозорци. Аксиния Манчева от отдел "Гранични проверки" посъветва хората да проверят своите документи за пътуване и да тръгнат достатъчно навреме. Тя посочи, че на всеки два часа "Гранична полиция" актуализира информацията за обстановката на граничните пунктове на своя сайт.

Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", посочи, че във връзка с Великденските празници са проверени 1438 православни храма, църкви, манастири, параклиси, и 314 хотели, мотели, ресторанти и други обекти, свързани с посетители. При проверките са връчени 122 противопожарни разпореждания и два акта за административно нарушение, добави комисар Толин.

Националната служба за охрана (НСО) ще предприеме мерки за сигурност за празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", съобщиха от службата. Гражданите ще имат достъп до зоната от 20:00 ч. през два пункта за проверка, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. От 21:00 ч. до 2:30 ч. след полунощ ще бъде въведена забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната около храма.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Велика събота от Страстната седмица е днес. Последният ден от Страстната седмица е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение. В наше време чувствата на вярващите са различни от онази безнадеждност на апостолите в деня след петъка на Христовата смърт. Фактът на Възкресението дава друго измерение и на самата Му смърт, която не е безцелна гибел, а изкупителна жертва, както изтъква Сам Иисус: "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен".

На днешния ден - последен от седмицата по еврейския календар и затова ден на пълен покой от всякакви дейности - Христос с човешкото Си тяло бил в гроба, а Неговите ученици "поради страх от юдеите" се заключили в една йерусалимска къща и още не можели да проумеят как е възможно да се случи всичко това. За всички тях онази събота била ден на отчаяна безпомощност. Чак до третия ден вечерта някои от тях боязливо и без особена надежда споделяли: "а ние се надявахме, че Той е Онзи, Който щеше да избави Израил...". Само жените около света Богородица не падали духом: подготвили още от предната вечер обичайните погребални благовонни масла, с които на сутринта след "съботната почивка" да отидат да помажат тялото на Спасителя. И сутринта "в първия ден на седмицата" те "много рано", още по тъмно, отишли на гроба, където ги очаквала голямата и изключително радостна изненада на Христовото Възкресение.

Тази сутрин богослужението е посветено на древните пророчества и предобрази на Христос. След вчерашния Велики петък, който заради скръбта остава без литургия, днес се служи Василиева литургия, а вечерта няма служба, защото се очаква среднощното пасхално богослужение. А вярващите казват молитвените слова: "Покланяме се на Твоите страдания, Христе! Покажи ни и славното Си Възкресение!"