27-годишната Илияна Христова е родена с рядкото заболяване муковисцидоза. Болестта засяга основно белите дробове и панкреаса, като в тях се образува гъст и жилав секрет, благоприятна среда за развитие на патогенни микроогранизми.

Днес младата жена се счита за един от „възрастните“ пациенти с тази диагноза, тъй като в България средната преживяемост е едва 13 години. Илияна е диагностицирана, когато е била на 6 месеца, но въпреки навременното лечение и грижи, при нея болестта е достигнала такъв стадий, че единственото възможно лечение е спешна трансплантация на бял дроб. България обаче все още не е сключила договор с клиника, където могат да я излекуват.

"От две години съм с постоянна нужда от кислород. Влоших се последните 5 години. Представете си една постоянна пневмония, сутрин ми е трудно да стана от леглото, задъхвам се", разказва Илияна Христова.

Въпреки тежкото си заболяване, младата жена е завършила висше образование в Медицински университет - Варна, с отличен успех и награда за Първенец на випуск 2014, специалност Здравен мениджмънт. Работила е 2 години в МУ-Варна, преди състоянието й драстично да се влоши.

"Това е битка, която водим вече 27 години. В началото като дете беше добре, до 18 години нямаше промени в белия дроб и лекарите се гордееха с нея. След това ни сполетя нещастието да почине баща й и явно този нервен срив оказва влияние и състоянието драстично се влоши", допълва майка й Галя Христова.

Илияна мечтае да бъде здрава, да създаде семейство с приятеля си, да излиза навън без кислороден апарат и да бъде трудоспособна.

"Надявам се да се случи в най-скоро време, докато останалите ми органи са все още здрави", казва Илияна.

Самата операция се финансира от държавата. Нужна е обаче сумата от около 30 000 евро, необходима за транспортни разходи и престой в чужбина, скъпоструваща поддържаща терапия, включваща мощни антибиотици, специализирани витамини и добавки, специална калорична храна и различни консумативи. Освен това след операцията Илияна трябва периодично да посещава чуждестранната болница за контролни прегледи. Транспортните разходи и разходите за престой са непосилни за семейството. 

Според последните данни в специалната Фейсбук страница в помощ на младата жена "Борба за дъх", до 2 май е събрана една трета от необходимата сума. Остават 20 000 евро.

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път или през PayPal:

Банка ДСК:

IBAN BG58STSA93000019057800

BIC: STSABGSF

Илияна Владимирова Христова

PayPal: paypal.me/borbazadah

E-mail: [email protected]