Млад мъж и момиче са загинали, блъснати от автомобил на тротоар близо до кръстовището на столичните булеварди "Сливница" и "Константин Величков", съобщиха за БНР от полицията. 

От МВР уточниха по-късно, че инцидентът, сигнал за който е подаден около 00:15 часа, е станал в района на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе".

Мъжът и жената са били на тротоара в района на пешеходна пътека. Двамата са били блъснати от лек автомобил, водачът на който е загубил управление.

По първоначална информация пристигналите на място полицаи са направили тестове за алкохол и наркотици на шофьора. Те са отрицателни.

Водачът е 18-годишен, имал е книжка по-малко от 2 месеца. Най-вероятно той не е успял да спре, като не е забелязал готвещите се да пресекат на пешеходна пътека младежи.

Мястото на инцидента е отцепено от полицията. Продължават следствените действия. Очаква се малко по-късно от МВР да излязат с още информация по случая.

Две линейки са били изпратени на мястото на тежката катастрофа в София, съобщиха тази сутрин от Спешна помощ. Сигналът за произшествието е бил подаден около 20 минути след полунощ. Загиналите са мъж на 23 години и момиче на видима възраст 18-19 години.

Водачът на лекия автомобил не е пострадал, уточниха още от Спешна помощ.

Преследвала ли е полицията шофьора 

От СДВР категорично опровергаха за БНР информации, че преди трагичния инцидент е имало гонка с полицията.

На брифинг за медиите по-късно инспектор Борислав Михайлов от "Пътна полиция" обясни, че няма данни към момента, че шофьорът е преследван от полицията непосредствено преди катастрофата.

Водачът е задържан, кръвни проби засега не са правени

Шофьорът е задържан и отведен в Трето районно управление. Не му е направена към момента кръвна проба за алкохол и наркотици, каза инспектор Михайлов. По думите му разследващите трябва да преценят дали e необходимо такава проба да бъде направена. Полевите тестове за забранени субстанции, направени на място на произшествието, са отрицателни, потвърди той.

С каква скорост се е движил шофьорът

Инспектор Михайлов каза също така, че тепърва ще се установява с каква скорост е шофирал водачът.

Пред БНТ пътният експерт Диана Русинова обаче предположи, че младият водач се е движел поне със 100 км/час.

"Спирачен път над 300 м, което говори за много висока скорост - със сигурност поне 100 км/ч, а може и нагоре. Едно момче и момиче, намерени починали. Безспорно много тежък пътен инцидент, но просто докато няма адекватни мерки от страна на държавата, ние ще се местим с Вас от кръстовище на кръстовище, да си говорим едно и също. Безспорно, за мен е невероятно, че този водач не е употребил нито алкохол, нито наркотици. Не разбирам защо ще бяга от полицията, ако не е употребил и е редовен. Така че за мен трябва да се насочим към много сериозна работа с тези водачи, включително и към психологическа помощ и да се прави оценка на това кой действително е способен да управлява автомобил", коментира Диана Русинова.