В избора участваха 138 делегати, като за митрополит Неофит на балотажа са гласували 90 от тях, а за Ловчанския владика Гавриил - 47. Една бюлетина е невалидна.

"България след повече от 600 години за пръв път не в робство, а свободно избра своя светейши патриарх. Всички чувате камбанния звън, който възвестява, че имаме патриарх. Неговото име е Неофит", каза пред събралото се множество пред катедралния храм "Свети Александър Невски" митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, като председател на Централната комисия по организацията и провеждането на събора, предаде "Фокус".

В 14.30 ч. от Синодалната палата към храма "Св. Александър Невски" тръгна литийното шествие за интронизацията на новия български патриарх. То  премина през кордон край паметника на Незнайния воин, около който има армейски части. На стълбите пред храма има гвардейци, а камбаните на катедралата бият тържествено. В храм-паметника „Св. Александър Невски”, където започна церемонията по интронизация, са събрани официалните гости, сред които е и президентът Росен Плевнелиев.

До втория вот се стигна, след като при първото гласуване нито един от тримата кандидати за патриарх не събра необходимия брой от 92 гласа „за”. Русенският митрополит Неофит събра 72 гласа, Ловчанският митрополит Гавриил - 43 гласа, а Старозагорският митрополит Галактион - 22 гласа. Имаше и една невалидна бюлетина.

Така на втори тур делегатите на Патриаршеския събор трябваше да избират между митрополитите Гавриил и Неофит. При преброяването на гласовете, всеки плик бе издиган гласно и бе прочитано името върху бюлетината.
Дядо Галактион пък не дойде днес на Събора. Той е болен и е с тежка бронхопневмония. Запознати с делата на БПЦ коментираха, че дори и да е болен, това не би могло да попречи на Патриаршеския избирателен събор.

Новият патриарх е първият, издигнат в условия на относителна политическа свобода.

Решението за възстановяване на Патриаршията парадоксално е взето през 1948 г. от ръководството на БКП. Тогавашният екзарх Стефан, който през Втората световна война допринася за спасяването на българските евреи, е принуден от властта да се оттегли и е изпратен в изгнание.

В първите години на новия режим Църквата е под силен натиск. По данни на Съюза на репресираните в България след 9 септември 1944 г. от 2500 свещеници са били репресирани 500, от тях около 150 са убити. Сред загиналите е Неврокопският митрополит Борис. Когато Българската патриаршия действително е възстановена през 1953 г., за патриарх е избран митрополит Кирил, също деен в спасяването на евреите. Комунистическата партия смекчава преките репресии, но се опитва да превземе църквата отвътре. Тайните служби полагат всички усилия да навлязат в средите на клира, където срещат съпротива.

През 1971 г., когато патриарх Кирил умира, Църквата вече почти няма публично влияние. В такива условия е избран патриарх Максим, а решението за издигането му е взето от Политбюро. Това става и причина за разкола в началото на 90-те години, когато някои от митрополитите се обявяват против избора на Максим и настояват за издигане на нов патриарх.

Българският патриарх Максим почина през нощта на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст.


Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.
От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. Две години по-късно в  Троянската света обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим.
През 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим.
От 1.12.1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при СУ "Св. Климент Охридски".
През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит.
От 17.12.2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а дядо Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.