Вчера при акция на ГДБОП и ДАНС на граничния пункт бяха задържани повече от 30 митничари. Те са действали като организирана престъпна група и са заподозрени, че са вземали подкупи.

Разследването е започнало по сигнали на шофьори. Чрез СРС-та са доказани 300 случая на вземане на подкуп, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Някои от служителите, които са били подсъдими и задържани при подобна акция преди 2 години, после са били възстановени на работа, а в момента отново са задържани.

В коментар по казуса днес финансовият министър Владислав Горанов каза, че се надява да се стигне до осъдителни присъди за митничарите от ГКПП "Лесово", задържани по подозрения за вземане на подкупи. Финансист №1 изрази съжаление, че заради малка част от митническите служители, се хвърля петно върху цялата система.

"Има много добросъвестни служители, които помагат за увеличените постъпления, но независимо от това, осъдително е и се надявам наистина да се стигне до осъдителни присъди за тези, които нарушават по толкова груб, кокошкарски начин закона. Нали не очаквате да кажа "ние ги хващаме, те ги пускат". Това е въпрос на качество на обвинението и впоследствие на съдебната система като цяло", допълни Горанов, цитиран от БНР.