Миряните и клирът се прощават днес със Сливенския митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Тленните останки на владиката бяха изложени снощи (10 януари) в катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен. В 10 часа днес започна света архиерейска литургия, отслужена от наместника на митрополит Йоаникий - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В нея участват владици и свещеници от епархиите в страната. Архиерейско опело започна от 12:00 часа.

Десетки хора се прощават с Негово Високопреосвещенство, който ще бъде погребан след поклонението в гроб, разположен източно от катедралния храм.

В града е обявен тридневен траур.

Митрополитът е пожелал да бъде погребан със скромни одежди, които е приготвил предварително, каза пред репортер на БТА отец Евгений Янакиев от църквата "Св. Димитър". Свещеникът разказа, че до последно дядо Йоаникий е изпълнявал дълга си на архиерей, макар трудно подвижен и на легло. Той е постил, въпреки болестта си и е дарявал цялата си заплата.

Снимка: БТА

До три месеца Светият синод трябва да избере новия Светосливенски митрополит.

Митрополитът е автор на редица книги, сред тях наставления за духовен живот, послания, слова, речи. Често правеше дарения с книги на храмове, културни институти и местата за лишените от свобода.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

Снимка: БТА