Министерството на отбраната усилва охраната на държавната граница, съобщиха от пресцентъра на министерството. Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев и отправено искане от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов се въвеждат допълнително 50 военнослужещи с шест единици пътни превозни средства с повишена проходимост от състава на Въоръжените сили, обясниха от министерството.

Военнослужещите и техниката се въвеждат допълнително за подпомагане на органите на Министерството на вътрешните работи (МВР) при охраната на държавната граница и за противодействие на незаконно навлизане на мигранти на територията на страната.

Усилването на охраната на границата е считано от днес до 8 ноември.

С това участието на Министерството на отбраната в подпомагането на органите на МВР по охраната на българо-турската граница и тяхната логистична поддръжка нараства на около 430 военнослужещи с около 90 единици техника, съобщиха още от ведомството.

Армията помага за охрана на нашата граница. Ако се наложи, ще изпратим и още военнослужещи, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди дни.

Според него очакваният мигрантски натиск не би попречил на влизането на страната ни в Шенген. "Мисля, че всички разбират сегашната ситуация и условията, при които трябва да гарантираме охраната на границата. Ще направим всичко възможно да я гарантираме", посочи на 14 октомври Тагарев.

Междувременно днес Германия уведоми Европейската комисия, че въвежда временен граничен контрол по своите общи граници с Полша, Чехия и Швейцария, предаде Асошиейтед прес. През последната седмица германското правителство реагира на силния натиск да вземе мерки по отношение пристигането на голям брой мигранти след регионалните избори в двете икономически силни провинции Бавария и Хесен, които донесоха слаби резултати за управляващите партии и напредък за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".