След някои от прекратените, започват нови мисии в същите страни.

Цифрите изглеждат сериозни, даже за някои сигурно ще се сторят изненадващо големи.

Карта на военните мисии в чужбина - активни и прекратени

Министерството на отбраната


От 16 години на бойно поле в Афганистан

Най-сериозна и опасна е мисията в Афганистан, започнала през 2002 г. Български военни има в два района - в Кандахар и Кабул. От 2002 г. до  декември 2014 г. в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) участват 27 български военни контингента (включително 17 пехотни роти в Кандахар), с общ числен състав  9184 военнослужещи, като 476 от тях са жени. 

На 20 ноември 2013 г. Министерският съвет потвърди участието си в новата международната мисия на НАТО “Решителна подкрепа” за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан с до 110 военнослужещи. Но бройката се оказва по-голяма.

Официално „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката и помощта от страна на съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

На 16 януари за „решителна подкрепа“ за Кандахар бе изпратен 35-ият български военен контингент. В състава му са 158 военнослужещи – охранителна рота, екип от съветници и офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир - полковник Камен Иванов.

Основната част от 35-ия контингент е от 101-ви алпийски полк в Смолян. Бойците пазят вътрешния периметър на летище Кандахар от външни заплахи; извършват проверки и контрол на трафика на хора и товарни автомобили, тренировки, обучение и подпомагане на части на Афганистанските сили за сигурност. Съветниците на свой ред предават знанията и уменията си на 205-и корпус на афганистанската армия.

В Кабул българските военнослужещи работят в щаба на мисията „Решителна подкрепа”.

Карта на военната мисия в Афганистан

Министерство на отбраната


Пазим мира в Западните Балкани

България участва в две военни мисии във взривоопасните все още Западни Балкани.

Операцията на НАТО в Косово

Напрежението, породено от етническо противопоставяне в северната част на Косово, не стихва, което, според НАТО и българското правителство, недвусмислено доказа необходимостта от трайно присъствие на международните сили KFOR на алианса в района. Към момента българското участие в международната мисия включва 11 военнослужещи, разположени в щаба. По оценка на МО те изпълняват отлично задълженията си по добиване и докладване на разузнавателна информация.

Сред основните предизвикателства пред силите на КФОР са: постигане на стабилност в Северно Косово; изграждане на косовските сили за сигурност; контролът и управлението на въздушното пространство; определянето на границата със Сърбия.

Операция на ЕС в Босна и Херцеговина

До края на август 2012 г. България участваше в операция „Алтея“ със 109 военнослужещи и заемаше трето място по принос сред държавите-членки на ЕС. От началото на септември 2012 г. в мисията участват 10 военнослужещи в щаба на операцията и рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици техника в състава на междинния резерв (IR). Наскоро военните от група „Алтея“ усъвършенстваха уменията си при изпълнения на задачи като пеши патрул, механизиран патрул, временни контролни и наблюдателни постове, охрана на обекти, ескортиране, конвоиране и други, които формират основните задължения по време на дежурството. Рота „АЛТЕА” застъпи в режим на дежурство с 10-дневна готовност от 01.03 до 31.08.2018 г.

България намали присъствието си на терен, но запази способностите за наблюдение и анализ на обстановката. Ще бъде поддържан резерв от сили за реагиране, т. нар. междинен резерв (Intermediate Reserve), като необходимост от възстановяване на сигурността.

Наблюдаваме за спокойствието и на Грузия

България участва в мисията за наблюдение на Европейския съюз (EUMM) в Грузия, която „продължава да играе ключова стабилизираща роля“ в страната и да изгражда доверие. 12 български наблюдатели участват в патрулирането по Административната гранична линия на Грузия с Абхазия, съгласно графика на полевите офиси „Гори“, „Зугдиди” и „Мтсхета” и изпълняват задачи, поставени от щаба на наблюдателната мисия на Европейския съюз.

България участва в четири военноморски мисии

Един български офицер от ВМС участва във военноморската операция на Европейския съюз „Аталанта” в състава на оперативния щаб в Нортууд, Великобритания. Операция „Аталанта” противодейства на пиратството в Аденския залив и Индийския океан. Корабите в мисиите й патрулират в определени райони, като са готови да противодействат при сигнали за пиратски нападения. Наблюдава се крайбрежната зона на Сомалия и брега, следи се риболовната активност и провеждат се срещи с представители на местните власти, социални и религиозни лидери, като намерението е да се пресече формирането на пиратски групи.

Срещу пиратски набези в района се провежда и операция “Ocean Shield” на НАТО. В щаба също е включен български офицер. Бойни натовски кораби охраняват търговски и хуманитарни плавателни съдове. Задържат пирати и въоръжени лица, като конфискуват плавателни съдове и имущество, като предава заподозрените и доказателствата.

В пика на мигрантската криза ЕС се ангажира с предотвратяване на незаконния трафик на оръжие и на хора край бреговете на Либия и в южната част на Средиземно море. Операцията носи името EUNAVFOR „SOPHIA”. Като в нея участват с военни, плавателни и авиационни средства общо 27 страни членки на Европейския съюз. И в тази морска мисия България участва с един военнослужещ, който координира и изпълнява задачи в интерес на командващия операцията на ЕС и оперативния щаб, участва в заседанията на групата за мониторинг на операциите на ЕС.

Продължава участието на един офицер от ВМС и в плаващия щаб на НАТО на борда на английския кораб HMS DUNCAN – флагманския кораб на групата на алианса в Егейско и Средиземно море. Натовските кораби патрулират като подпомагат борбата с трафика на оръжия и на хора в тези морски райони.

България участва в мисия и в Африка

На 6 февруари 2013 г. Министерският съвет реши да изпрати медицински екип от до 4-има военнослужещи с личното си въоръжение и екипировка в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali). На 6 март с.г. за столицата на страната Бамако замина медицински екип от Военномедицинска академия, в състав подполковник д-р Петър Трендафилов, коремен хирург; медицинската сестра младши сержант Мария Димитрова и двамата санитарни инструктори – старшина Антон Димитров и старшина Емил Стоянов.
Българските военнослужещи (екипът може вече да е променен) се грижат за здравето на личния състав в щаба на операцията. Участват в регулярни амбулаторни прегледи и ежеседмични тренировки, поддържат готовност за медицинска евакуация.

Първия сред мотивите за участие на български военни зад граница е следният: издигане на международния престиж на нашата страна чрез активното участие в усилията за предотвратяване и мирно уреждане на възникнали конфликти.

МО прави уговорката, че изпраща на мисии, единствено под егидата на ООН или ОССЕ.

Бойното участие на българи зад граница се осъществява само при ясен мандат и условия за прекратяването му в мисията.

Сред прекратените вече са мисии в Македония, Либия, Ирак, Камбоджа, Ангола, Ливан, Таджикистан. Либерия.