Министерството на младежта и спорта (ММС) по официален път е постъпило писмо от Върховна касационна прокуратура (ВКС) с искане за предоставяне на информация дали и за какво са отпускани финансови средства на сдружение "Българска федерация по ски" от 2003 г. до настоящия момент. ВКС са поискали заверени копия от всички документи - заявка, отчети, документи за извършени проверки по усвояване на средства, платежни нареждания и др.

По рано днес стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което призовава кабинета спешно да преразгледа концесионния договор за ски зоната край Банско.

Прокуратурата има и преписка за разходването на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта. По тази тема са отделени материали, които са изпратени в Софийска градска прокуратура.

Относно проверката на Прокуратурата по сигнал от Политическа партия "Зелените" с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски, заявява следното:

ММС е предоставило на ВКС справка за преведени средства на Българската федерация по ски за посочения период, както и 16 броя класьори, съдържащи проекти, договори и съдържателни отчети по години, от 2007 г. до 2018 г., налични в архива на министерството.

В Министерството се съхраняват голям обем документи /над 100 пълни, големи класьори/ поради което ММС е отправило покана до ВКС да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията и на място.

ММС е оказало пълно съдействие на ВКС и остава в готовност да предостави допълнително документация след преценка и конкретизиране на необходимите за извършване на проверката документи.