Възможността за отсъствия по семейни причини е за 10 дни, като три от тези дни са с разрешение на класния ръководител, а три дни - с разрешение на директора на училището. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос за искането на родители и на училищни директори да има възможност за 15 дни отсъствия на учениците по домашни причини, предаде БТА.

Той каза, че това ще бъде обсъдено и може да се направи по-облекчен режим за тези седем дни, но не мисли, че в момента е толкова утежнен.

"Като аргумент чух, че децата не е добре да ходят пред здравните кабинети на личните лекари, където се получава струпване на деца и на родители", обясни Вълчев.

Той отбеляза, че сега няма необичайно струпване, но може би ще има през януари и февруари, когато дойдат сезонните грипни вируси.

Министърът каза, че е говорил по този въпрос с министъра на здравеопазването и вероятно в края на следващата седмица ще бъде организирана такава среща.

"Ще говорим също със социалните партньори и с родителите, но въпросът не е еднозначен, защото, ако едно дете не отиде на лекар, рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Той няма тези професионални познания и медицинските специалисти категорично препоръчват децата да отидат на лекар", заяви още Вълчев.

Той каза, че е "опасно и за останалите деца, ако детето се върне на училище, без да е минало през лекар".

"Колко да бъдат тези отсъствия по семейни причини - 10 или 15, ще бъде обсъдено и облекчението ще е повече за отговорните родители, но не трябва да забравяме, че при над 20 процента от децата липсва отговорност на родителите към образованието и за тях това ще е възможност да не ходят на училище. Имаме няколко варианта за отсъствията", изтъкна министърът, но каза, че не е наложително да се бърза, защото малко време е минало от началото на учебната година.

Красимир Вълчев коментира темата за отсъствията на учениците, след като участва в откриването на новата академична година на Софийския университет "Св. Климент Охридски".