Поддържаме добра заболяемост и не може с лека ръка да махнем всичко. Протестът, който организират днес от Асоциацията на заведенията, ми прилича на уличен бой. Първо посяга този, който няма аргументи. За мен няма удобни и неудобни организации. Асоциацията на заведенията не дойде на среща с мен. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов пред Нова тв.

"Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да ми коства и колкото и разговори да трябва да проведа", заяви още Ангелов.

"Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министърът на труда и социалната политика - Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера разбрах, че днес ще протестират. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? За проявен разум! А, ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?", коментира още Ангелов.

"Намираме се в ситуация на безпрецедентна световна криза, най-силното оръжие е истината. Когато проведохме срещите с двете асоциации преди седмица, тогава същата асоация, която срещнах вчера, заяви, че властта се среща с удобни за нея организации. Освен тях поканих и Асоциацията на заведенията в България. Помолих и господин Алибегов да се срещнем. Чакахме да дойдат, но не дойдоха. Изпратихме имейл, с което отново казахме, че сме отворени за този разговор. Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки един гражданин", разкри министърът.

Ангелов добави, че отговорността за живота и здравето на гражданите се носи от министъра на здравеопазването.

"Първо освободихме мерките в сектор здравеопазване, след това образование, след това култура и спорт, и чак тогава следват ресторанти, барове и нощни клубове. И това става след внимателен анализ на данните. Няма да се уморя да се бори за живота на всеки един български гражданин, колкото и срещи с различните браншове да ми трябват, за да ги убедя", сподели още той.

Министър Ангелов коментира и темата с ваксините и имунизацията у нас.

"Всяка една ваксина, която дойде у нас, веднага се поставя на желаещите граждани във фазата, която се намерят. Колкото дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл от такива сравнения с други държави. Народното събрание взе решение,с което упълномощава ЕК да договаря ваксините, а не България е договарящата страна. Ваксините, които пристигат в България, са същото число, което е и в другите държави", коментира Ангелов.

По думите му здравните власти са подходили консервативно, като са запазили втората доза за хората, които са си поставили първата, иначе в противен случай нямаше да има достатъчно бройки и да се постигне клинична ефективност и имунен отговор.

Здравният министър посочи, че няма имунитет само след една доза ваксина. На въпрос колко дози ще получим общо, той заяви, че в момента има сключен договор само с две фирми.

"Едната е Пфайзер и ще получим от тях 3,9 млн. дози, втората е Модерна и са 1 млн. дози. Очакваме от Оксфордската ваксина са 4,5 млн. дози. Тези дози са определени от ЕК и са такива като процент за България. Всичко, което е разпределено - ще бъде получено", отсече Ангелов.

"България е част от европейското семейство, с решение на НС ЕК е упълномощена да преговаря за ваксините. Всички ваксини, които са в ЕС - ще бъдат и у нас. В Европейския съюз текат преговори за руската ваксина, трябва да изчакаме," каза проф. Ангелов.

Той разкри, че планира среща с членовете на ЕК, за да се постигне максимална яснота по отношение на ваксините.

"Абсолютно възможно е да се поставят между 50 и 100 хил. ваксини. Личните лекари са 4500 у нас, ако всеки извършва по 10 имунизации, това са 45000. Нещата за попълване от тях ще са изключително опростени чрез електронната система. Попълването на 5-те документа са изискване на НЗОК. Здравният министър не управлява Касата", разясни той.

"Могат да бъдат ваксинирани 4,5 млн. български граждани, ако имат желание да го направят. Ще имаме ваксини до края на годината, за да го направим. Масовата ваксинация може да стартира още през месец март, обясни министърът на здравеопазването у нас. - Маските пазят, защото те закриват носа и устата. Всяко едно нещо, до което науката достигне и помага срещу коронавируса - то ние ще го препоръчаме на гражданите."

"Всеки говори и изказва мнение, но отговорността се носи от здравния министър. Това говорене докосва и надеждите на хората, но и страховете им, трябва много да се внимава", каза още той.

Попитан за задочния спор с Ицо Хазарта, той заяви, че коронавирусът е пренаредил приоритетите ни. "Много харесвам творчеството му и искам да го поканя на среща, за да го убедя в моите аргументи", съобщи проф. Ангелов. Преди дни изпълнителят пусна пост, който предизвика голям дебат в социалните мрежи.

Последва и позиция на медицински организации, които излязоха с остри реакции срещу Ицо Хазарта. 

"В 12 ч ще се съберем пред Министерския съвет, най-вероятно ще останем там през целия ден, до 17 ч. Държим на искането си за оставка на здравния министър, но то не е политическо, а браншово", подчерта Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България пред БНТ.

"Отваряме на 1 февруари", категоричен е той. На въпрос какво ще правят, ако бъдат глобени, Коларов заяви, че ще се допитат до услугите на адвокати.

Бизнесът в Бургас също ще подкрепи протеста на ресторантьорите днес в София. Представители на големи търговски обекти, собственици на заведения и сватбени агенции потеглят от морския град към столицата. Те са категорични, че заведенията в морския град ще отворят на 1 февруари в знак на протест.

"Не искаме да правим протест, за да блокираме София и да притесняваме гражданите. Със сигурност обаче ще има шествие", уточни Коларов.