Няколко организации на лекари, зъболекари, медицински сестри и специалисти по здравни грижи излязоха с остри позиции срещу изказвания на Ицо Хазарта и в защита на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Вчера в предаването "Лице в лице" по bTV рапърът заяви по адрес на Ангелов: "Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много оттогава, резултатът е един и същ". А по-рано тази седмица Хазарта написа остър статус във Фейсбук срещу министър Ангелов, който обяви, че няма намерение да отваря заведенията.

А днес в "междузвездната война" се включиха и съсловните медицински организации.

"Българският лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог", се посочва в позиция на Лекарския съюз. "Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на милиони хора с днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване", пишат от БЛС.

"Гостът си позволи да направи сравнения, които са в разрез не само с доброто възпитание, но и в крещящо противоречие с условията, в които живеем всички последната година. Абсолютно неразбираемо е да се подхожда с пренебрежение и обиди към хората, които са поели ангажимента да бъдат начело в битката, безпрецедентна по своя характер, с този коварен вирус. Недопустимо е да се олицетворява личност в лицето на министъра на здравеопазването с друга историческа личност, живяла в друго историческо време", пишат в позиция от Българския зъболекарски съюз.

"Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста! Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг", написаха от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Ицо Хазарта също реагира с пост във Фейсбук: "Радвам се, че получавам толкова много подкрепа. Благодарен съм на хората, които разбират, че с думите си не апелирам към отваряне на заведенията, нито искам да обидя някого. Вярвам и се надявам, че никой управляващ в близко бъдеще не би си позволил израз като "не сте ни приоритет" към която и да е част от нашия народ... Има моменти, в които изпитвам нужда да споделя позицията си. Извинявам се на хората, на които съм досадил с публичното си присъствие през последните дни."