Инициативата е на организацията, която през есента призова за създаване на граждански отряди за залавяне на бежанци - Български воински съюз "Васил Левски", съобщава вестник "Сега".

Сдружението се представя за "обединяващо на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в НРБ".

На сайта му обявено, че се създава батальон за специални операции "в отговор на огромната военна и терористична заплаха срещу България".

"Със задълбочаването на мигрантската криза организираме ускорена МОБИЛИЗАЦИЯ за пробуждане, обединение, военно патриотично обучение и самозащита на населението. И за опазване на БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ и защита на националните ни интереси. Когато няма истинска армия, държавност и държава наш свещен дълг е ОБЕДИНЕНИ ЗАЕДНО - да спасим нашият народ, деца и Отечество", пише още на страницата.

В нея обаче липсват адрес и телефон за връзка. 

В профила на съюза във Фейсбук пък пише, че "групата за бързо реагиране и "Цивилните отряди за защита на жените и вярата" са се справили отлично" и е прикачен клип с "гражданския арест" на тримата афганистанци, за който беше обвинен Петър Низамов-Перата от Бургас. Той именно е член на въпросните цивилни отряди, а вчера се появи още една част от видеото, което той е заснел.

"Кадрите на батальона за специални операции ще бъдат изпратени на ускорени курсове за обучение и преподготовка в най-добрите водещи учебни заведения и тренировъчни центрове извън страната. С предимство са бившите служители и кадри на силите за специални операции, военното разузнаване, СОБТ, служители на МВР и службите за сигурност и охрана или чуждестранният легион", се казва още в съобщението.

Финансирането за екипировка, боеприпаси и обучение щяло да става с дарения, като дори е посочена банкова сметка.

В края на миналата година воинският съюз обяви, че има три екипа, които действат по южната граница и дори беше публикувана снимка на екип "Делта" с четирима маскирани и въоръжени с ловни пушки мъже.

За утре от 12,30 часа пък е обявен протест пред парламента под мотото "Спешно!!! Родината загива!!!", съобщават във Фейсбук организаторите от Комитет за национално спасение. Едно от исканията е всички нелегални чужденци да бъдат изгонени от България.

Тези инициативи се случват въпреки, че премиерът Бойко Борисов, макар първо да благодари на доброволците за помощта, обяви, че няма да толерира такива групи, които нарушават закона.

Вчера от ДСБ предложиха, ако не достига щатът на МВР и МО, държавата да организира и контролира доброволческите отряди. От партията призоваха да се разследват по-добре сигналите, че полицаи са замесени в каналджийство и дори посочиха прякора на един от тях - Радо Схемата.

Ако гражданските патрули бъдат разположени в контекста на Законопроекта за доброволчеството, който разписва пътищата и способите за оказване на помощ на държавните органи, те биха допринесли и с хуманитарен елемент в овладяването на положението с бежанците, коментира днес пред БНР проф. Христо Георгиев, ръководител на департамент „Национална и международна сигурност“ в Нов български университет.

По думите му идеята на ДСБ би се осъществила по-трудно и сложно чрез промени в закона за отбраната и в нея има толкова проблемни зони, че тя изглежда почти неосъществима в този й вид.

АНКЕТА: Бихте ли влезли в отряд срещу незаконни мигранти?