След реконструкцията на тунела под НДК, тролейбусната спирка ще бъде преместена до стълбите към подлеза, съобщи във Фейсбук зам.-кметът на София Дончо Барбалов. По думите му, покрай пътното платно в тунела ще бъдат поставени предпазни съоръжения, които да ограничават възможността при катастрофа автомобил да навлезе в зоната за пешеходците. Идейният проект за реконструкцията е на "София проект". Повод за планираните промени са честите инциденти в подлеза, които са предизвикани основно от несъобразената скорост, с която водачите навлизат в тунела под НДК.

Последният инцидент е от 23 март, когато 44-годишният спортен журналист Георги Филипов, чакайки тролея в подлеза заедно със сина си, е блъснат от автомобил, идващ от Петте кьошета. Шофьорката на колата губи контрол при влизането в опасния завой и се врязва в спирката. Детето на Филипов е без наранявания, но той е откаран в болница със счупен нос и контузии по ръцете и краката. Все още полицията работи по изясняването на причината за произшествието.

"С Косьо стояхме в началото на спирката на тролеите в подлеза на НДК. Колата идваше отгоре и не успя да вземе завоя, мина през бус лентата и колчетата, които уж пазят чакащите на с спирката. Удари ме и ме помете, като финишира на 10-12 метра на врата. Аз по-нататък. Слава Богу Косьо е непокътнат, но много стресиран. Подскочил ли съм, не знам как, но се отървах със скъсана връзка на коляното, разкъсвания на ръката, счупен нос и охлузвания. Разминах се!", написа тогава Георги Филипов.

След това той призова кметицата на София Йорданка Фандъкова да се вземат незабавни мерки за цялостен ремонт на тунела, защото той в този си вид гарантира подобни инциденти. Филипов предложи да се поставят камери, които да следят за спазването на скоростта; да се смени асфалтът и да се освети по-добре, както и да се промени цялостната концепция за това кой къде се движи и местата на спирките.

"Ние с Косьо извадихме огромен късмет, но можеше и да го нямаме. Всъщност като се замисля стана по-малко възможното в тази ситуация, но за наше щастие възможно най-благоприятното. Не съм обаче сигурен, че следващите след нас ще имат същия шанс. Границата между заглавие "44-годишен мъж пострада..." и "Кола премаза баща и син на спирка" е невероятно тънка", допълни спортният журналист.

Това място убива! Правило го е нееднократно преди и вероятно и ще го прави в бъдеще, ако не се промени нищо.