Рядка и високорискова операция на мъж, при който е отстранено бедрото и част от коляното, а на тяхно място е поставена мега протеза, бе извършена от травматолози на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Екипът, начело с началника на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ проф. д-р Пламен Кинов, и съдовият хирург д-р Николай Величков от Национална кардиологична болница дадоха шанс на човека да живее без болка, съобщиха от ИСУЛ.

71-годишният пациент е с карцином на ларинкса и на белия дроб. В началото на годината се оказва, че има туморна метастаза и в единия крак. В резултат на злокачественото образувание в крайника получава счупване на бедрото и от април месец тази година е неподвижен и на легло. Целта на операцията е да му позволи да се движи и да живее без болка.

"Операцията е изключително рискова. От една страна са двата карцинома, които много утежняват състоянието на човека. От друга - при образните изследвания установихме, че туморът е прораснал към съдово нервния сноп на коляното и затова се нуждаем от съдов хирург, за да го освободим безопасно и без излишен риск", обяснява проф. д-р Кинов. При операцията се отстранява цялата метастаза и прилежащата кост и се заменя с мега протеза - имплант изработен, за да замести липсващото бедро.

В случая, поради това че метастазата беше близо до коляното е извършено едновременно отстраняване на засегнатото дистално бедро и смяна на коленната става. "Операцията мина без проблеми и инциденти, пациентът ще може да ходи отново още от днес", обнадежден е опитният травматолог, който не за пръв път изправя на крака пациент, за който медицината е изглеждала безсилна.

Повече от месец проф. д-р Пламен Кинов, който е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и екипът му са се готвили за сложната операция.

В момента състоянието на 71-годишния мъж от София е добро и специалистите от Клиниката по физиотерапия и рехабилитация правят първи опити да го раздвижват.