Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" обявява безплатни профилактични прегледи за мъже, през целия месец ноември.

Поводът е Световния месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember, насочена към мъжкото здраве.

Безплатните прегледи и консултации ще бъдат в работни дни от 1 до 30 ноември, между 12:00 и 14:00 часа, след предварително записване на тел. 02 94 32 201.

Ехография на простатата и ректално туширане ще се правят в кабинет 225, ет. 1, който се намира над Спешно отделение.

За прегледа е необходимо пациентът да разполага с актуално изследване на ПСА (Простатоспецифичен антиген), не по-старо от 1 месец, и да не е уринирал през последния час и половина, съобщиха от Университетската многопрофилна болница "Царица Йоана - ИСУЛ.

Ракът на простатата е сред основните прричини за смърт при мъжете. Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.

От края на миналата година в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" беше въведен иновативен метод за вътретъканно облъчване при ранен карцином на простатата. При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. По този начин се избягват радикалното премахване на жлезата, както и страничните ефекти, които понякога го съпътстват (изпускане на урина, еректилна дисфункция). Освен това нискодозовата брахитерапия свежда до минимум вероятността от постоперативни усложнения и еволюиране на болестта към по-напреднал стадий. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато зърната с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на ПСА не повече от 10.

Десет мъже вече се подложиха на иновативната процедура, която, въпреки че в Европа е един от утвърдените методи за лечение на този тип карцином, в България се практикува само в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Резултатите от лечението им, които бяха представени и на Националния конгрес по урология, са впечатляващи. При нито един не се наблюдават странични ефекти.