С викове "оставка" и ръкопляскания медиците от "Пирогов" отново протестираха пред лечебното заведение, а след това за кратко блокираха кръстовището на бул. "Цар Борис Трети".

Исканията им са за незабавна оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, както и за създаване на две нови клинични пътеки - за лечение на постковид синдром и за лечение на дълго протичаща коронавирусна инфекция.

Медиците обявиха още, че ако исканията им не бъдат изпълнени, обмислят да се съберат в знак на протест и пред президентството.

"Министърът на здравеопазването предизвика скандала около "Пирогов". Не може здравният министър да си извади пред всички личната история на заболяването. После се оказа, че той не знае даже какво пише в документацията. Кой е облагодетелстваният - болница "Пирогов", която има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв", заяви пред Нова телевизя началникът на Първа клиника по ортопедична травматология в болница "Пирогов" проф. Диян Енчев.

Той е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди. "Няма взети един милион лева от "Пирогов" над фиксирания бюджет. От началото на COVID кризата финансирането на всички болници у нас е на базата на фиксиран бюджет", поясни професорът.

По-късно стана ясно и решението в четвъртък от 18 часа служителите на най-голямата спешна болница в страната да изразят своето недоволство пред сградата на Президентството. Те ще поискат от държавния глава Румен Радев да освободи Стойчо Кацаров от поста министър на здравеопазването заради "близо тримесечния тормоз, на който е подложена цялата система и в частност УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Според служителите, управлението на Кацаров "ще остане в историята с лъжите, които изрече, със съзнателното съдействие за един проблем, чието решение този управител на НЗОК не можа да намери и с отказа да подготви системата за възможната COVID-19 вълна в края на лятото".

От болницата са категорични, че ще поискат оставката на Кацаров и на управителя на НЗОК. "Оказва се, че с разобличаването на лъжите на Кацаров и с блокирането на ключови булеварди, не беше привлечено вниманието на президента Румен Радев. Той ще има един ден да анализира управлението на системата през последните няколко месеца от назначения от него министър и да реши справедливи ли са исканията", пише още в позицията на "Пирогов".

"УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" е стратегическо за националната сигурност на страната лечебно заведение, а не "системен проблем". Служителите на болницата продължават да се грижат за своите пациенти в протестен режим. Подкрепяни от своите пациенти и колеги, те ще демонстрират решимост и готовност да се противопоставят на системния терор и в сряда, 21 юли 2021 година, точно в 8 часа пред работното си място", казват още от болницата.