Разрешението за отстрела на проблемната мечка бе дадено от Министерството на околната среда и водите.
Пресаташето на РИОСВ заяви, че убитата мечка е именно животното, нападнало жената в Малка Арда, предаде "Фокус".

Животното е мъжко и тежи 150 килограма. Убито е тази нощ на около 200 метра от мястото, където преди 20 дни бе нападната 64-годишната Галя Димитрова. Мечокът е на около 17-20 години и е бил застрелян снощи около 21.00 часа в местността „Гроба”, твърди обаче инж. Митко Комитов, директор на Държавно горско стопанство-Славейно, в чийто териториален район се намира селото. Точният стрелец бил 43- годишният Митко Тюлев, председател на Ловната дружинка в Малка Арда.

Предварителните проучвания и проследявания, в които се включиха експерти на РИОСВ – Смолян, ловци, неправителствени организации и служители на Държавно горско стопанство (ДГС)-Славейно, засичат следи само на една мечка в района, обясняват от ОДП-Смолян.
Като размер на тялото и размерът на лапите, убитото животно съвпадало с това, нападнало жената и заснето от фотокапаните.

На 17 май мечка уби 65-годишния Никола Шиков в с. Кутела. Той отишъл да събира дърва в гората недалеч от селото, където бил нападнат от животното. Три дни по-късно след издадено разрешително за отстрел мечката бе убита.
Резултатите от ДНК-анализа показаха, че животното не е същото, което е убило мъжа. Това породи съмнения, че еднa и същa мечка е нападнала и Шишков, и Димитрова.

100 спрея срещу мечки бяха раздадени в края на миналия месец на жителите на 20 родопски села, които са най-застрашени от нападения от мечки. Заради няколкото случая на нападения, зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи в средата на юли, че на хората ще бъдат раздадени спрейове и фотокапани.