Мечка беше забелязана в столичния квартал "Бояна". Видео на необичайната разходка бе публикувано вчера във Facebook групата "Забелязано в София". 

Животното вероятно е слязло от Витоша, за да търси храна. Улица "Сговорна дружина" се намира непосредствено до планината, като от там започва и природен парк "Витоша", наблизо е пътеката за Боянския водопад.

След като мечката хапнала череши се качила отново в планината. В следващите няколко дни обаче горските от парка ще наблюдават района. След огледа не са открити нови следи от мечката. Организирани са и нощни наблюдения. 

"Не се притесняваме, ние сме свикнали, въпреки че бяха изчезнали", коментира пред bTV жена, която живее в квартала.

По думите на биолога д-р Никола Дойкин във Витоша има 15-20 мечки. Той предполага, че в случая със слязлата в "Бояна" става дума за младо животно. Младите индивиди, когато се разселват, търсят място, на което да се установят. "Все още по високите части на планината няма това изобилие на плодове, а тук по-ниско има вече узрели джанки, диви череши", добави д-р Дойкин.

"Виждайки урбанизираната обстановка и колите, които за нея са заплаха, тя се връща обратно в гората. Важно е да не им се предоставя храна. Мечката ще привикне, а тя не е полезна за нея. Ще свикне, че може да си намира лесно достъпна храна и може да се задържи", обясни още експертът.

"Ако случайно в двора ви расте череша и сте близо до планината, имайте едно наум за среща с мечка. Но не заставайте на пътя ѝ и не я гонете, просто вдигнете шум и тя ще си отиде", обясниха от дирекцията на природен парк "Витоша".