Мечка е паднала от първия етаж на паркинг в търговски център в град Брашов, намиращ се Централна Румъния, предадоха агенция Аджерпрес и БТА. 

От кметството в сграда съобщиха, че инцидентът е станал през изминалата нощ. В резултат на падането мечката е пострадала тежко и се е наложило да бъде евтанизирана.

Животното влязло в паркинга на мол АФИ (AFI) в Брашов. Екипи за намеса са следили движението на мечката през цялото време и в нито един момент не е съществувал риск за населението, уточняват от кметството.

Мечката открила балкон на паркинга и опитала да излезе през него, в резултат на което е паднала. Макар и ранена, тя изминала десетки метри преди да бъде заловена от специализирания екип. Предвид нараняванията на животното е било взето решение за евтаназия, съобщиха представители на кметството. 

Според тях това е бил същият екземпляр, който е бил видян миналата седмица на няколко места в южната част на града. 

Миналата седмица друга мечка влезе в двора на къща в северната част на Брашов, а местните жители бяха предупредени да избягват зоната посредством системата RO-ALERT. 

В съседна Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в Европейския съюз. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че са над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони на Румъния местното население от години настоява за решение на проблема с мечките. През 2021 г. румънското правителство прие спешна наредба, която регламентира начините за намеса в ситуации, при които мечки достигнат района на населени места. Отстрел се предвижда, само ако има опасност за хората и тяхното имущество.

У нас зачестиха сигналите за поява на кафява мечка в населените места в Троян и Априлци 

Същевременно у нас кметовете на Априлци и Троян алармираха за зачестили сигнали за поява на кафява мечка в населените места. Те са изпратили писма до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и до Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) с искане за предприемане на мерки. Настояват и за преустановяване на практиката мечки, които създават проблеми в дадени райони в страната, да бъдат разселвани в Троянския балкан. 

Видеоклипове в социалните мрежи показват появата на животното в населени места в общините Троян и Априлци, като в единия от случаите животното било в близост до детска градина. По думите на кмета на Априлци Тихомир Кукенски пуснатата в района на Черни Осъм мечка е чест гост на Априлци, отделно от това идвали и други представители на вида, тъй като популацията им се увеличила. "Стигна се до там, че е забелязана да рови в контейнерите за боклук на входа на града, видяна е и на 300 метра от детската градина в кв. "Видима", добавя той пред БТА. 

Кметът на троянското село Черни Осъм Марин Сираков съобщи, че също апелира в писмо до МОСВ за преустановяване на пускането на кафява мечка на територията на населеното място в границите на парк "Централен Балкан". "Хващат ги от различни места в страната и ги пускат тук. Мечката, която създаваше проблеми на територията на Габрово, бе пусната в нашия район и обикаля в землищата на Черни Осъм и Априлци", заяви Сираков. 

По думите му няма случаи на инциденти, но трябва да се вземат превантивни мерки, тъй като популацията се увеличава. "Държавата трябва да вземе адекватно решение, за да не се прехвърля проблемът от едно място на друго. Те я пускат на 15 километра от населението място, но тя броди постоянно и може на ден да мине 20-30 километра", добави кметът на Черни Осъм, до когото са стигнали седем сигнала на хора, срещнали се с мечката отблизо. 

Кметът на Троян Донка Михайлова пък посочи за БТА, че става дума за мечка, която се проследява от горските стопанства с GPS. "Тъй като тя няма респект от хората, се счита, че би могла да бъде опасна. В контакти сме с директора на Държавно горско стопанство - Троян, Милко Станчев", добави Михайлова. 

Тя добави, че в петък мечката е забелязана в махала "Баба Стана" в село Орешак. Предупредени са местните жители. До всички кметове на села е изпратено писмо с указания за това какво трябва да се предприема в случай на информация, че наблизо има мечки и какви са законовите начини хората да бъдат обезщетени при нанасяне на имуществени щети от животното.