Спасителен мечешки отряд от природозащитната организация WWF отпътува по спешност тази сутрин за село Антон, чиито жители сигнализираха за появата на проблемна мечка, съобщиха от организацията.

Хората от софийското село се оплакват, че мечката напада кошери с пчели и кучета.

"Докато сме тук, я няма, защото я е страх от хората. Когато ни няма, идва и бърка в кошерите, разказа един от потърпевшите. "На мен ми унищожи последните два кошера", оплака се друг. Според друг жител около 5-6 кучета са изчезнали от селото, затова мечката може да се окаже стръвница.

Преди няколко дни експерти от WWF посетиха селото, за да монтират електропастир около пчелните кошери, привлекли вниманието на животното. Специалистите предупреждават, че през пролетта видът е активен в търсенето на храна, а много населени места у нас са разположени в близост до райони, обитавани от мечки. Екипът на WWF планира да залови мечката и да я транспортира до отдалечено място в Централна Стара планина.

От организацията посочват, че през този сезон Спасителният мечешки отряд е получил много повече данни за мечки в райони, в които не се срещат традиционно.

Спасителен мечешки отряд е създаден на 1 декември 2020 г., за да реагира при сигнали за проблемни мечки и да допринася за намаляването на конфликти между хора и мечки в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина, посочват от WWF.

През изминалата година Спасителният мечешки отряд постави 12 електропастира за предотвратяване на нападения от мечки над пчелини, малинови градини и домашни животни - 90 % от тях бяха поставени в парк "Централен Балкан", на територията на общините Карлово, Троян, Габрово и Априлци, а останалите - в Западните Родопи, на територията на област Смолян, уточняват от организацията.