МБАЛ - Шумен, която миналия декември чества 130-годишнината си, ще приема пациенти само по спешност. Това съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Виктор Минчев, цитиран от Дарик радио.

Драстичната мярка се въвежда след сключения на 4 август анекс между лечебното заведение и Националната-здравноосигурителна каса. Съгласно документа на болницата е определен делегиран бюджет за август, обезпечаващ само 65% от досегашния обем дейност и позволяващ лечение само на спешно болни пациенти.

Парите ще стигнат да се покрие само 80-85% от спешната дейност, каза пред Zdrave.net д-р Минчев.

В региона има още две общински болници - в Преслав и Нови пазар. Тъй като и на тях са им отрязани бюджетите, най-лесната реакция ще е да препращат пациентите в Шумен, отбеляза шефът на шуменската болница. Затова той очаква спешните случаи в лечебното заведение да се увеличат. Д-р Минчев обаче е категоричен, че в болницата ще приемат всички спешни пациенти, но това ще е за сметка на лечебното заведение.

Д-р Виктор Минчев твърди, че все пак е подписал анекса, защото е само за август и от РЗОК му изтъкнали логичен довод – че актуализацията на бюджета на НЗОК, която предвижда още пари за болниците, е приета, но средствата още не са осигурени.

Всичко в системата на здравеопазването трябва да се промени, каза преди дни тъкмо в Шумен здравният министър проф. Анна-Мария Борисова и допълни: "Да се чудиш от кое по-напред да започнеш". По думите й са необходими крути мерки във всички сфери – болничната помощ, извънболничната, специализациите, електронно здравеопазване, ТЕЛК.
Най-големият проблем е, че няма достатъчно лекари и специалисти, смята Борисова.