Ямбол е поредният град, в който пламна заразата от коронавирус. Броят на заразените расте и само вчера има потвърдени 8 положителни проби, вече има и 3 жертви.

По-притеснителното обаче е, че болницата в града - след тази във Видин и Сливен, също не може да се справи със ситуацията.

Кметът на Ямбол Валентин Ревалски отправи призив към медиците от цялата страна да помогнат на болницата, която изнемогва. "Наблюдава се една доста тревожна тенденция за утрояване на приема на пациенти със съмнения за коронавирус. Голяма част от тях дават положителни проби", потвърди д-р Димитър Рунков, прокурист на МБАЛ "Свети Пантелеймон" пред bTV.

Болните са настанени в две отделения - инфекциозно и белодробно. В инфекциозното отделение се намират 24 пациенти, от които 18 са положителни за COVID-19. В белодробното са доказани пет случая, които са изолирани. "Ако тази тенденция продължава, не само едно отделение, а голяма част от звената в болницата ще станат COVID звена", поясни д-р Рунков. Инфекциозното отделение е на прага на възможностите си.

Вариант е други звена да бъдат ползвани за по-леки и сравнително средно тежко болни. Предлага се радикална мярка - училище в ромския квартал "Райна Княгиня" да бъде отделено като стационар и там да се настаняват хората, които изчакват да се потвърдят положителните проби.

В петък с КПП бе блокиран ромският квартал на града, откъдето е тръгнала заразата.

Освен Ямбол, болниците в Сливен и Видин също изнемогват. В северозападния град над 10% от персонала в болницата е заразен, като се има предвид, че здравното заведение от години има проблеми с липсата на персонал и заплати. Здравно министерство търси доброволци и лекари от цялата страна в подкрепа. В Сливен пък само за ден се оказа, че цялото Инфекциозно се затваря заради липсата на лекари. Там почина и д-р Илиана Иванова, но останалите лекари също са заразени и се лекуват. Затова пациентите се пренасочват към ВМА в града, но и за там здравно министерство търси доброволци в подкрепа на лекарите.