51-годишен мъж от град Бяла е живял три години с трупа на майка си, за да получава парите от пенсията й, съобщиха от държавното обвинение.

Окръжната прокуратура в Русе е образувала досъдебно производство за установяване причините за смъртта на жената, която към месец май 2015 г. е била на 79 години.

Синът на пенсионерката в продължение на 3 години е укривал смъртта на майка си, за да може да получава вместо нея пенсията й. Пред служителите на НОИ и съседите той твърдял, че тя се лекува в Русе и по здравословни причини не може да се явява сама да получава парите от пенсията си в брой. При извършена проверка в жилището й след получаването на пенсията за месец април 2018 г. от сина й, полицейските служители отркили останките от трупа на жената.

51-годишният мъж е обвинен за измама с цел да набави за себе си имотна облага. С постановление на наблюдаващия прокурор от вчера,  той е задържан за срок от 72 часа за довеждането му пред съда. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

Заедно с това в Окръжна прокуратура - Русе е образувано досъдебно производство за установяване причините за смъртта на жената, която към месец май 2015 г. е била на 79 години. Назначена е съдебномедицинска експертиза на "Съдебна медицина".

Разследването по двете дела продължава. Определен е срок от 2 месеца.