Близо 200 кучета и над 90 котки отглеждат мъж и жена в частен имот в софийското село Априлово. Незаконният приют се казва "Дом Динев", а организацията към него ежедневно събира средства и храна за животните, съобщи БНТ.

Стопаните на мястото опитали да го узаконят, но им било отказано, защото обектът не отговаря на изискванията за отглеждане на животни. Останалите организации за защита на животните от няколко месеца сигнализират, че в имота не спират да събират животни, а осиновените са единици.

В постройка през ноември 2018-та година Пенко и Даниела настаняват около 50 животни. Плащат символичен наем от 2 лв. за терена. Недоволството на местните граждани от шума и миризмата обаче расте и те събират подписка.

"Общината е издала акт, издала е заповеди за премахване, токът е спрян, нямат разрешение, не са вписани в нито един регистър", каза адвокатът Христо Христов.

"Завзеха и другия парцел, който е съседният, дойдеха от МВР, съставиха им акт и кучетата пак са там", каза кметът на с. Априлово Атанас Владов.

Кучетата, настанени в двора на имота, изглеждат дружелюбни и в добро здраве. Затова и хората от други организации за защита на животните питат защо "Дом Динев" не извършват осиновявания.

"Трябва да имаме становище от общината. Становището от общината ще ни издадат, когато направим промяна на предназначението на имота. От семехранилище, да стане за отглеждане на животни", обяснява стопанката на приюта Даниела.

В социалните мрежи десетки хора подкрепят дейността на Дом Динев и смятат, че са спасили много животни, затова и даряват.

Зооактивисти обаче ги обвиняват, че печелят на гърба на животните.

А ето какво написаха днес във фейсбук страницата на Дом Динев: